2,5-årig erhvervsakademiuddannelse
På datamatikeruddannelsen har du både traditionel klasseundervisning og projektarbejde i grupper. Du vil blive en del af et fagligt miljø, hvor der lægges vægt på et højt teoretisk niveau i kombination med praktiske øvelser. Datamatikeruddannelsen er mere praksisorienteret end andre it-uddannelser, så du får god mulighed for at opnå praktisk forståelse.
Uddannelsen består af:
En god systemudvikler laver det bedste arbejde i tæt samarbejde med kunden. Det kræver, at du er i stand til at gå i aktiv dialog med kunden for at sikre et produkt, som har den størst mulige værdi for kunden.
På uddannelsen lærer du det, du skal bruge i dit efterfølgende job - vi forbereder dig til virkeligheden, i samarbejde med virksomhederne.
Derfor er undervisningen en kombination af klasseundervisning, gruppearbejde og projekter. Soft skills, fx samarbejdsevner og effektiv kommunikation, er vigtige kompetencer for erhvervslivet, og derfor vil du på uddannelsen have projektarbejde i grupper en betydelig del af tiden.
Du vil blive en del af et stærkt fagligt miljø, hvor det er vigtigt, at du kan tage ansvar og tør tænke ud af boksen. På den måde får du både styr på teorien og mulighed for at afprøve din teoretiske viden, når du arbejder med de praktiske øvelser, opgaver og projekter. Derudover er du et helt semester ude i en virksomhed, så du er godt klædt på til dit efterfølgende arbejdsliv.
Uddannelsen er åben for alle - også hvis du evt. har en diagnose. For at sikre, at uddannelsen og de fremtidige arbejdsliv passer godt til dig og ikke mindst at du får lavet det rigtige uddannelsesvalg, opfordrer vi til at du kontakter vores studievejleder, inden du søger ind.
Det er ikke kun mænd, der kan blive eksperter i at kode og udvikle IT-systemer. Vores oplevelse er rent faktisk at der hvor der indgår kvinder i en udviklingsproces, ser vi som regel at der kommer et endnu bedre slutprodukt ud i den sidste ende.
Flere og flere kvinder søger ind på it-uddannelser som datamatiker og trives rigtigt fint i miljøet. Og det giver god mening, for der er kraftig vækst på området og der vil i fremtiden med sikkerhed være stor mangel på dygtige datamatikere.
Vi oplever, at vores færdiguddannede, kvindelige datamatikere er endog meget eftertragtede blandt virksomhederne, da de tit kan bidrage med rigtigt mange værdifulde ting i systemudviklingsprocessen.
Derudover er der flere tiltag for de kvindelige it-interesserede, bl.a. det internationale netværk www.girlswhocode.com.
Du er altid velkommen til at kontakte vores uddannelsesambassadører, hvis du har spørgsmål.
Med uddannelsen i hus er du kvalificeret til at gå direkte i job. Men du har også mulighed for at læse videre på en anden uddannelse, eksempelvis en professionsbacheloruddannelse. Hvis du skal læse videre, skal du være opmærksom på, at der kan være krav om bestemte valgfag. Du kan få yderligere information om dette hos studievejlederen på Erhvervsakademi MidtVest eller hos den uddannelsesinstitution, hvor du gerne vil læse videre.
Datamatikeruddannelsen er inddelt i obligatoriske fag og specialefag. Specialefagene kan variere fra år til år, og du har mulighed for at tage dem i udlandet.
De obligatoriske fag er inddelt i følgende fagområder:
I programmering kommer du til at arbejde med softwarekonstruktion, softwarearkitektur og distribuerede programmer. Du lærer – helt fra bunden - at bygge systemer med kvaliteter, der passer til de opgaver, du skal løse. Du lærer at forstå og arbejde med programmeringssprogene Java og C#. Du lærer om databaser, og får lært at programmere disse. Du vil også blive undervist i sprogteori, programkvalitet og algoritmer. Du får viden om skabeloner, teknikker og mønstre, og hvordan disse skal bruges i dine projekter. Endelig vil du blive undervist i datastrukturer og abstrakte datatyper.
Systemudvikling handler blandt andet om foranalyse, analyse, og design af software. Du vil også komme til at arbejde med systemudviklingsmetoder. Du lærer at udvikle, videreudvikle og integrere it-systemer af forskellige typer. Du kommer til at arbejde systematisk med at anvende moderne metoder og tilknyttede systemudviklingsværktøjer. Du lærer gennem faget at sikre dig, at de rigtige it-systemer med relevante kvaliteter udvikles effektivt.
Når du har fået styr på det grundlæggende vil du også komme til at arbejde med distribuerede it-systemer, situationsbestemte moderne metoder og systemudviklingsværktøjer.
Under fagområdet teknologi vil du komme til at arbejde med computerarkitektur og operativsystemer samt computernetværk og distribuerede systemer. Du lærer at bidrage til valg og anvendelse af teknologi i forbindelse med systemudvikling og programmering af (enkeltbruger og flerbruger) it-systemer. Du vil også få et grundlæggende kendskab til teknologiske aspekter. Du kommer også til at arbejde med emner som lageradministration, processer, sikkerhed, datatransmissionsnetværk og standardservere.
Under fagområdet virksomheden vil du komme til at arbejde med informationsteknologi i organisationer. Du lærer at inddrage relevante virksomhedsaspekter og får en dybere forretningsforståelse i forbindelse med systemudvikling. Gennem faget vil du blive rustet til at arbejde i en systemudviklingsorganisation samt deltage i: udvikling, videreudvikling og integration af it-systemer til forskellige typer af organisationer.
En vigtig del af din uddannelse er praktikperioden på 5. semester. Praktikperioden varer 10 uger. Her får du mulighed for at afprøve de ting, du har lært i løbet af de første tre semestre. Samtidig stifter du bekendtskab med erhvervslivet og får indsigt i de krav og forventninger, virksomhederne har til datamatikeres viden og færdigheder.
Du er selv ansvarlig for at finde et praktiksted inden dit 5. semester. Dit valg af praktiksted skal selvfølgelig gerne afspejle dine fremtidsønsker. Underviserne på uddannelsen vil hjælpe dig med sparring og vejledning i processen med at vælge praktiksted og skrive ansøgninger.
Vores mål er at hjælpe dig med at finde et praktiksted med et behageligt miljø, hvor du får lov til at udføre nogle spændende arbejdsopgaver, der knytter sig til det felt, du ønsker at specialisere dig inden for.
Flere og flere af vores studerende søger mod udlandet i deres praktikperiode. Et praktikophold i udlandet er en investering i din fremtid. Du lærer om en fremmed kultur og får øvet dine sprogfærdigheder. For langt de fleste er et praktikophold i udlandet en oplevelse for livet, der styrker dem fagligt og personligt.
Hvis du ønsker at tage dit praktikophold i udlandet, er det en god idé at være tidligt ude med planlægningen. Da ansøgningstiden for legater og Erasmus kan være en langsommelig proces, anbefaler vi, at du allerede et halvt års tid før praktikperiodens start går i gang med at planlægge dit ophold.
Læs mere om praktik i udlandet her.
Du skal i løbet af de fire semestre på datamatikeruddannelsen til 3 eksterne prøver (censor udpeget af Undervisningsministeriet) og 5 interne prøver (censor udpeget af Erhvervsakademi MidtVest).
Før du går til eksamen, er det vigtigt, at du læser eksamensreglerne for din uddannelse.
Du kan se eksamensreglementet for fuldtids- og deltidsuddannelser
På EAMV scanner vi alle afleverede opgaver, som afleveres i WISEflow, i anti-plagiatsystemet URKUND. Det gør vi for at sikre, at eksamensopgaver, som afleveres til bedømmelse i WISEflow, er selvstændigt udarbejdet materiale og at samme materiale ikke indgår i flere bedømmelser.
Alle eksamener på Erhvervsakademi MidtVest foregår digitalt – både mundtlige og skriftlige. Derfor er det nødvendigt, at du som studerende har rådighed over en funktionsdygtig computer.
Du kan læse mere om datamatikeruddannelsen i studieordningerne nedenfor.
Nedenfor finder du links til tidligere studieordninger:
På ministeriets hjemmeside www.fivu.dk kan du finde links til alle gældende love og bekendtgørelser om de videregående uddannelser.
Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse inden for informationsteknologi