Kvinder på vej i it-branchen: "Det handler om interessen"

05. jan 2021

Rikke Olsen går på datamatiker-uddannelsen, hvor hun får lov til at bruge sit »nørde-gen«, både hvad angår programmering og kommunikation, mens Michelle Storm Nielsen har taget den lidt mere kreative vej ind i it-verdenen på multimediedesigner-uddannelsen

Kvinde med bærbar på armen kigger ud mod kameraet
Michelle Storm Nielsen har fokus på det kreative i den digitale verden

"Jeg blev overrasket, for jeg var bedre til det, end jeg troede, jeg ville være."

Sådan lyder det fra 30-årige Rikke Olsen, som går på datamatiker-uddannelsen på Erhvervsakademi MidtVest.

Hun kan netop sætte kryds ved det første halve år af den to og et halvt år lange datamatiker-uddannelse, og hun er glad for, at hun har valgt at gå den vej - til trods for, at hun er gået »mod strømmen«.

Hun er nemlig en af de få kvinder, som studerer på uddannelsen på Erhvervsakademi MidtVest i Herning.

"Man skal da prøve det af, hvis man synes, det kunne være interessant. Der er ingen på studiet, der ryster på hovedet af, at man er kvinde," fortæller hun.

"Du behøver slet ikke være en computernørd - jeg er nørdet inden for alt muligt andet, men bare det med, at man gider nørde lidt"

Rikke Olsen, datamatiker-studerende

Det var med opmuntring og inspiration fra sin kæreste, at Rikke Olsen fik idéen til at søge ind på uddannelsen.

"Jeg har gået på universitetet på en humanistisk uddannelse, men jeg var ikke rigtigt gearet til de humanistiske jobstillinger. Det var ikke rigtigt noget, jeg synes, var interessant, og jeg så, at mine medstuderende havde svært ved at finde arbejde efter uddannelsen," fortæller Rikke Olsen, der droppede ud på sin kandidat.

"Og så tænkte jeg, hvad gør jeg nu? Min kæreste er uddannet datamatiker, og han spurgte mig, om jeg ikke skulle prøve at programmere. Og så søgte jeg ind året efter," fortæller Rikke Olsen, som om det var det mest naturlige at springe ud i en ny uddannelse og retning.

Kreativ på opgaverne

Også 22-årige Michelle Storm Nielsen valgte at skifte sin uddannelse inden for design ud med en uddannelsesvej, der rækker ind i it-branchen, men som alligevel har en kreativ side.

"Jeg havde kigget rundt på forskellige uddannelser, og så begyndte jeg at kigge mere på uddannelsen til multimediedesigner," siger Michelle Storm Nielsen, som netop har klaret sit første semester.

Det var blandt andet det kreative på uddannelsen, som vækkede Michelle Storms interesse for at søge ind på Erhvervsakademi MidtVest.

"Jeg har altid hadet at skrive opgaver i skolen, men jeg kunne til gengæld rigtigt godt lide at være kreativ, så jeg »pyntede« mine opgaver," fortæller hun og uddyber, at hun her på uddannelsen får lov til at udfolde sig kreativt.

"Måske jeg gerne vil gerne tage yderligere uddannelse inden for grafisk design bagefter"

Michelle Storm Nielsen, multimediedesigner-studerende

Studiet har nemlig fokus på at designe digitale løsninger og lave indhold til sociale medier.

"Man skal have et kreativt mindset, men det åbner sig bare endnu mere på studiet. Det er fedt," fortæller Michelle Storm Nielsen.

Men hun lægger heller ikke skjul på, at det helt klart er en fordel, at man ikke er »bange« for en computer, hvis man vil tage uddannelsen.

»Nørde-gen« gavner

Det samme gør sig gældende på datamatiker-uddannelsen, hvor Rikke Olsen bruger meget tid ved computeren, hvilket hun da også havde gjort nogle overvejelser omkring, inden hun søgte ind på uddannelsen, hvor programmering blandt andet fylder knap halvdelen af studietiden.

"Jeg har lidt et »nørde-gen« - jeg kan gode lide at nørde lidt, så den tekniske del på uddannelsen skræmte mig ikke," siger Rikke Olsen og fortæller med et smil, at det kan være en hjælp, hvis du er nørdet på en eller anden vis.

"Men du behøver slet ikke være en computernørd - jeg er nørdet inden for alt muligt andet, men bare det med, at man gider nørde lidt," fortsætter hun.

Selvom det kan lyder som en mundfuld at skulle »nørde« med programmering, så er det slet ikke så skræmmende, som det måske kan lyde, hvis man spørger Rikke Olsen, som nu har fået det ind i fingrene.

"Man skal ikke lade sig afskrække af, at man ikke forstår det første gang, når man går i gang med programmering. På et tidspunkt begynder det at falde på plads, og så har man en bedre forståelse for det til ved næste opgave," siger Rikke Olsen.

Hun fremhæver, at der ligeledes er andre opgaver end programmering på skemaet på datamatiker-uddannelsen.

"Hvis man nu synes, man er god til kommunikation og formidling, kunne uddannelsen også være noget - vi har også mere bløde dele på uddannelsen," fortæller Rikke Olsen.

Drøm om videreuddannelse

Både den bløde og den nørdede del kan Michelle Storm Nielsen genkende bare på anden vis på sin uddannelse, hvor hun er begejstret for at lære at designe digitale løsninger, men også finder det interessant at dykke lidt dybere ned i de sociale medier.

"Jeg er typen, der ikke bare scroller gennem de sociale medier. Jeg synes, det er interessant, hvis nu der kommer en ny opdatering på Facebook eller Instagram - så vil jeg vide, hvad det betyder," siger Michelle Storm Nielsen og fortæller, at det er ret nemt at begejstres på studiet, hvor underviserne er passionerede om feltet.

Hun føler derfor, hun har valgt helt rigtigt på den brede uddannelseshylde. Nu går hun så og drømmer om, hvad der skal ske, når hun har færdiggjort uddannelsen.

"Måske jeg gerne vil gerne tage yderligere uddannelse inden for grafisk design bagefter," siger hun og fortæller, at hun på studiet har fået hjælp til at starte eget lille firma med mindre designopgaver, som hun vil bygge videre på senere hen.

Kønnet er underordnet

Også Rikke Olsen, der har to år tilbage på studiet, har tænkt lidt på fremtidsmulighederne - det gjorde hun faktisk allerede, inden hun satte sig på studiebænken.

"En motivation for at begynde på studiet var også, at der er god startløn og jobsikkerhed," siger Rikke Olsen.

Hun har dog endnu ikke besluttet, hvad hun vil på arbejdsmarkedet, hvor hun kommer til at være en af de få kvinder i branchen.

"Jeg er lidt spændt på at komme ud på arbejdsmarkedet, hvis folk har en formodning om, at kvinder ikke kan noget inden for mit felt," siger Rikke Olsen, som dog ikke mærker den holdning på studiet.

Og det med overvægten af mænd på studiet - ja, det trækker de to kvinder på skuldrene af ...

"Kønnet er underordnet. Det er miljøet i klassen, der betyder noget. Og så bonder folk over de fælles interesser, man har," siger Rikke Olsen.

"De studerende har valgt den uddannelse, fordi de har interesse for det - og så er det da lige meget, om man er mand eller kvinde," supplerer Michelle Storm Nielsen.


Artikel fra uddannelsestillæg til Herning Folkeblad i 2021. Skrevet af Mathilde Bach Kallesen.

 

Bliv datamatiker

På den 2,5-årige uddannelse til datamatiker arbejder de studerende med programmering, systemudvikling eller IT-teknisk problemløsning. De bliver dygtige til både den tekniske udvikling og det tætte samarbejde med kunder og kollegaer.

Læs mere

Bliv multimediedesigner

På den 2-årige erhvervsakademiuddannelse til multimediedesigner lærer de studerende at designe digitale oplevelser, udvikle hjemmesider og apps samt lave godt content. De kan fx. få job som frontend designer, frontend developer, UX-designer eller SoMe Manager.

Læs mere