Praktik i udlandet

Ønsker du et erhvervsmæssigt, internationalt netværk, praktisk erfaring samt sprog- og kulturforståelse? Så rejs ud, og få samtidig en oplevelse for livet med dig hjem!

Som studerende på EAMV skal du i praktik, og du vælger selv, om praktikken skal være i Danmark eller i udlandet. En praktik i udlandet er for mange en investering i fremtiden, da det er lærdom om sprog og kultur, og ikke mindst en oplevelse for livet, som styrker dig både fagligt og personligt.

Hvis du vælger et praktikophold i et europæisk land, har du mulighed for at få økonomisk støtte ved Erasmus+. Du er altid velkommen til at kontakte vejleder for Praktik i udlandet, hvis du ønsker et udenlandsk praktikophold.

Hvad siger tidligere studerende?

Louise var i praktik i Malaga, Spanien

Min praktik har givet mig et indblik i en international virksomhed, der både befinder sig på flere markeder, men også har medarbejdere fra flere forskellige lande og kulturer. Det har gjort, at jeg virkelig har kunne bruge al teori fra min internationale uddannelse i praksis og har udviklet mine sproglige færdigheder og kulturforståelse. Jeg har fået et styrket CV og været på en personlig rejse, der har bekræftet mig i, at jeg godt kan begå mig i ikke bare en international virksomhed, men også i et andet land.

Jeg kan kun anbefale andre studerende at tage sin praktik i udlandet!
Jeg har nydt hvert minut af min tid i Spanien og kommer til at se tilbage på en lærerig og spændende tid, jeg nok ikke får mulighed for igen på samme måde.

Louise, International handel og markedsføring

Nicolai var i praktik i Ungarn 

Jeg valgte udlandspraktik for at blive udfordret samt for at få en oplevelse for livet. Jeg endte med et fantastisk praktikforløb med de udfordringer, jeg søgte - men også med venskaber, netværk, oplevelser og et job på virksomhedens danske adresse.

Igennem min udlandspraktik har jeg lært at justere de værktøjer, jeg har tilegnet mig igennem uddannelsen til produktionsteknolog, således at disse kunne bruges i en fremmed arbejdskultur. Dette forløb har gjort mig til en dygtigere produktionsteknolog, og jeg har lært meget om international virksomhedsstruktur.

Jeg vil anbefale alle, der går med disse overvejelser, at hoppe ud i det. Jeg har helt sikkert ikke fortrudt mit valg!

Nicolai, Produktionsteknolog

Følgende uddannelser har praktikopstart i januar:

 • Finansøkonom
 • Markedsføringsøkonom
 • Multimediedesign
 • Proces-, fødevare-, og fiskeriteknolog
 • Produktionsteknolog
 • Serviceøkonom
 • VVS installatør
 • EL installatør
 • Byggekoordinator
 • Laborant (varighed 1 år)

Følgende uddannelser har praktikopstart i august:

 • Datamatiker
 • Finansbachelor
 • Digital konceptudvikling (professionsbachelor)
 • International handel og markedsføring (professionsbachelor)
 • Innovation og entrepreneurship (professionsbachelor)

Ønsker du at tage din praktik i udlandet, er det en god idé at gå i gang med planlægningen et halvt år før praktikperioden. Grunden til, at det er godt at være i god tid, skyldes at ansøgningstiden til legater og Erasmus kan tage lang tid, og at der er ansøgningsfrister at overholde.

Når du har besluttet dig for at praktikken skal foregå i udlandet, skal du tage kontakt til den internationale vejleder, således I kan få planlagt forløbet inden afgang. Det er ligeledes hende alle ansøgninger og dokumenter skal sendes til.

Hvis du gerne vil i praktik i udlandet, så skal du have styr på følgende:

 1. Find en praktikplads og få denne godkendt af din underviser / praktikvejleder
 2. Den internationale praktikkontrakt sendes til den internationale vejleder
 3. Sørg for at have styr på bolig og transport i udlandet
 4. Book rejsen
 5. Tegn de nødvendige forsikringer
 6. Tjek at du har et gyldigt pas

Ved mulighed for Erasmus tilskud:

 1. Udfyld en blanket til Erasmus-ansøgningen. Denne sendes til dig af din internationale vejleder.
 2. Gennemgang og underskrift af dokumenter foregår ved den internationale vejleder
 3. Sprogtest laves (link kommer til dig på din e-mail)
 4. Erasmus+ Grant Acceptance of Conditions underskrives

Når man skal i praktik i udlandet, er det ikke kun praktikvirksomheden, der skal på plads – der skal ligeledes findes en bolig.

Du står selv for at finde et sted at bo under dit ophold, men spørg eventuelt praktikstedet, om de har kendskab til et sted, du kan bo. Hvis ikke de har mulighed for at vejlede dig, kan du hente hjælp på hjemmesiden Grib verden.

Vær opmærksom på, hvilke regler og krav der er i det pågældende land, hvori du ønsker, at praktikken finder sted.

Udenrigsministeriet har lavet en gratis app, kaldet Rejseklar.

Du kan læse mere om appen her.

På Erhvervsakademi MidtVest har vi et samarbejde med NBS Northern Business School i Hamborg. Vi har en gang om året udveksling med skolen af studerende og undervisere.

Såfremt man ønsker praktik i Tyskland, kan man via hjemmesiden WorkInDE finde mulige praktikpladser. Vil man gerne i praktik nær Berlin kan man anvende hjemmesiden BerlinTopJobs, hvor der løbende bliver slået praktikpladser op. Derudover har vi tidligere haft studerende i praktik i virksomheden StartUpClub som er beliggende i München. Læs mere derom på deres hjemmeside. 

For mere information omkring vores samarbejdsaftaler kan den internationale vejleder kontaktes.

Praktik uden for Europa

På Erhvervsakademi MidtVest satser vi på Nordeuropa, når vi guider vores studerende i, hvor de kan tage deres praktik. Det er dog op til den enkelte at bestemme, hvortil turen går, nogle vælger f.eks. Australien, USA eller Kina til deres praktik, og det er selvfølgelig også i orden.

Når du skal søge praktik i udlandet, kan du få brug for at beskrive din uddannelse og uddannelsesinstitution. Vi har derfor udarbejdet engelske praktikbeskrivelser for følgende uddannelser; markedsføringsøkonom-, serviceøkonom-, finansøkonom- og laborantuddannelsen. Går du på en anden uddannelse end de nævnte, kan du tage kontakt til din internationale vejleder og høre, om en beskrivelse for netop din uddannelse er på vej. Vi arbejder på at lave en beskrivelse til hver enkelt uddannelse.

Legatsøgning

Når du skal i praktik uden for Europa, har du mulighed for at søge legater til opholdet.

Knud Højgaards Fond

Du kan søge om legat fra Knud Højgaards Fond hvis du ønsker at tage din praktik i et land uden for Europa (Dog ikke USA) Opholdet skal vare mindst 3 måneder og kan kun søges af danske statsborgere eller studerende med særlig tilknytning til Danmark, fx permanent opholdstilladelse.

Kontakt den internationale vejleder, hvis du ønsker at høre mere.

Inspiration

Følgende sider kan bruges som inspiration dertil:

http://nordeafonden.dk/legat-til-studieophold
http://gribverden.dk/sadan-far-du-rad/legater-og-tilskudsordninger
https://studenterguiden.dk/legater
http://hvadvilduvide.dk/
https://www.legatbogen.dk/
https://www.fundraising.how/da-dk/legater-praktik-udlandet/

Hvem kan hjælpe dig?

Der findes flere forskellige bureauer, der kan hjælpe dig godt på vej, nogle er mod betaling og andre er gratis. Besøg eventuelt nedenstående sider, om ikke andet så kan du finde inspiration og gode råd om rejser til udlandet.

Kilroy
EDU
Grib verden 

Vil du i forbindelse med din ansøgning til praktikvirksomheden beskrive selve erhvervsakademisektoren, er der her et link ind til Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside. 

Ønsker du mere information om uddannelsesniveauet kan du læse mere her.