VVS-installatør, en investering i mig selv

21. feb 2023

For ti år siden blev Jonas Reimer uddannet VVS-installatør på Erhvervsakademi MidtVest. En beslutning, der bundede i nysgerrighed og lysten til nye udfordringer – og som har åbnet helt nye døre karrieremæssigt

Jonas Reimer og Kollega sidder ved bord med tegning og computer
Jonas Reimer (t.v.) er uddannet VVS-installatør på Erhvervsakademi MidtVest. En beslutning, som har vækket hans nysgerrighed for nye udfordringer

At investere i fremtiden

Det var især nysgerrigheden og lysten til at blive udfordret, der fik Jonas Reimer til at søge ind på uddannelsen som VVS-installatør hos Erhvervsakademi MidtVest for 12 år siden. En beslutning, som han ikke har fortrudt, for både uddannelsen og de fordele, den har givet, ville han i dag ikke være foruden.

- Jeg har egentlig altid tænkt, at mit hoved var til mere end en praktisk uddannelse. Jeg har altid været nysgerrig på den teoretiske del af arbejdet og ville gerne udfordres mere, fortæller Jonas Reimer, der i dag er seniorrådgiver hos AFRY, hvor han i forbindelse med uddannelsen var i praktik.

"Det eneste, der skræmte mig, var udsigten til at leve af SU efter år med en fuldtidsløn. Men med et bijob som ishockeydommer kunne jeg sagtens få det til at løbe rundt"

Jonas Reimer, VVS-installatør

Da han begyndte på uddannelsen, var han uddannet og arbejdede som VVS- og Energimontør, altså håndværker med fysisk arbejde, som han egentlig var godt tilfreds med. En skade fra en trafikulykke betød imidlertid, at han på et tidspunkt ville blive tvunget til at finde et mindre fysisk arbejde, hvilket var medvirkende til at få ham til at tage springet tilbage på skolebænken.

- Det eneste, der skræmte mig, var udsigten til at leve af en SU efter år med en fuldtidsløn. Men med et bijob som ishockeydommer kunne jeg sagtens få det til at løbe rundt, fortæller den nu 36-årige VVS-installatør, som egentlig havde mere fritid under uddannelsen end han havde forventet og dermed også tid til at arbejde lidt ved siden af.

Skurvognsstemning i klasselokalet

- Arbejdsmængden var ikke så overvældende, og jeg har hele tiden set uddannelsen som en investering i mig selv, så jeg ville bare gerne lære så meget som muligt. Man er nødt til at bruge sine kræfter rigtigt, hvis man vil have et godt job bagefter, siger han og peger på, at der var en god dynamik i klassen, hvor de øvrige studerende var mellem 18 og 52 år gamle.

"Jeg sidder i dag med en superfed kombination af beregning på de meget overordnede linjer, dialog med kunderne og besigtigelse af byggepladser. Så for mig er det det perfekte match" 

Jonas Reimer, VVS-installatør

- Aldersspredning gav faktisk fordele, fordi nogen var up to date med alt it, mens andre have en masse erfaring eller var hårde til erhvervsøkonomi, fordi de var selvstændige. Så kunne vi trække på hinanden, fortæller Jonas Reimer, som samtidig blev overrasket over, at den særlige ”skurvogns-stemning”, som han havde vænnet sig til på byggepladserne, i høj grad var flyttet med ind i klasselokalet.

- Så det var faktisk meget fedt, at gå lidt i skole igen, smiler han.

Springbræt til teoretiske jobs

Da Jonas Reimer skulle finde en praktikplads, faldt valget på AFRY, fordi han gerne ville prøve det af at være i en stor virksomhed.

- Jeg var lidt bange for at blive fanget bag en pc, men hos AFRY så de muligheder, fordi jeg kommer med en anden baggrund end eksempelvis de fleste ingeniører. Fordi jeg kommer med en praktisk baggrund, ser jeg indimellem tingene på en anden måde, forklarer han og erkender, at frygten for at blive fanget bag et skrivebord blev gjort til skamme.

"Erhvervsakademiet har virkelig godt materiale, og så længe de fortsat formår at være helt opdaterede og have et tæt samspil med erhvervslivet, er erhvervsakademiet et godt springbræt til den karrierevej"

Jonas Reimer, VVS-installatør

- Jeg sidder i dag med en superfed kombination af beregning på de meget overordnede linjer, dialog med kunderne og besigtigelse af byggepladser. Så for mig er det det perfekte match, siger han og tilføjer at installatøruddannelsen fra erhvervsakademiet giver adgang til en lang række teoretiske jobs, eksempelvis som rådgiver, fordi man både har kompetencer og praktisk erfaring. AFRY har således stort set altid praktikanter fra Erhvervsakademi MidtVest, lige som flere af Jonas Reimers kolleger kommer fra samme skole.

- Erhvervsakademiet har virkelig godt materiale, og så længe de fortsat formår at være helt opdaterede og have et tæt samspil med erhvervslivet, er erhvervsakademiet et godt springbræt til den karrierevej. For mig har det virkelig været en god investering, siger Jonas Reimer.

 

Bliv VVS-installatør

Med den 2-årige erhvervsakademiuddannelse til VVS-installatør får de studerende den lovpligtige autorisation og bliver i stand til at varetage etableringen og installationen af vand, varme, gas og ventilation. 

Læs mere