Som ordblind: Uddannelse var hårdt, men det helt rigtige

26. apr 2022

Han var lidt skeptisk overfor at skulle tilbage på skolebænken, men de to års uddannelse til produktionsteknolog på Erhvervsakademi Midtvest viste sig at være kampen værd for Jan Kibsgaard Sørensen: - Jeg fik den hjælp, jeg havde behov for - og mange nye døre åbner sig for mig nu

Mandlig studerende på produktionsteknolog står i produktionsvirksomhed. I forgrunden står en robot
41-årige Jan Kibsgaard Sørensen trodsede sin bekymring over skolegang og står nu med mange jobmuligheder som produktionsteknolog.

Han havde ikke siddet på skolebænken siden 9. klasse. Derfor var det også med en vis skepsis, at nu 41-årige Jan Kibsgaard Sørensen for knap to år siden trådte ind på Erhvervsakademi Midtvest i Herning, hvor han skulle begynde på den toårige uddannelse til produktionsteknolog.

"Jeg har egentlig aldrig været en haj i skolen; jeg gik i lære som smed efter 9. klasse, var udlært som 20-årig og har ikke siddet på skolebænken siden. Så det er klart, at tanken om at skulle lave lektier og afleveringer - ja bare bruge en computer hele tiden - virkede lidt afskrækkende", siger han.

Jeg havde egentlig også altid drømt om at uddanne mig, så jeg kunne komme væk fra det fysiske arbejde - og heldigvis gav mit svendebrev direkte adgang til uddannelsen.

- Jan Kibsgaard Sørensen, produktionsteknolog

Arbejdsskade blev startskuddet

Men Jan Kibsgaard Sørensen lod sig ikke afskrække - og det er han glad for i dag, for nu åbner en ny verden af muligheder og jobs sig for ham.

"Jeg havde ikke rigtigt noget valg; jeg var nødt til at uddanne mig, da jeg havde fået ”hvide fingre” (ødelagte nervebaner i fingrene på grund af smedearbejdet, red.). Men jeg havde egentlig også altid drømt om at uddanne mig, så jeg kunne komme væk fra det fysiske arbejde - og heldigvis gav mit svendebrev direkte adgang til uddannelsen", fortæller han.

Ekstra hjælp som ordblind

I løbet af den første tid på Erhvervsakademi Midtvest opdagede Jan Kibsgaard Sørensen, at hans udfordringer med det boglige mindede meget om udfordringerne hos en af hans klassekammerater, som var ordblind.

"Så jeg tog en test og fandt ud af, at jeg faktisk er ordblind. Det betyder, at jeg pludselig kunne få hjælp - blandt andet i forbindelse med afleveringer og længere tid til eksamen. Og så giver jeg altså ikke så let op, så det viste sig, at det slet ikke var så slemt", smiler Jan Kibsgaard Sørensen, der på uddannelsen har fået fine karakterer. Det er således gået meget bedre end han havde turde håbe.

"Skolen har været god til at hjælpe og gribe fat i os, der hvor vi er. Så selvom det var hårdt, var det ikke umuligt", siger han og peger på, at det måske også hjælper, at flere af lærerne selv har arbejdet som håndværkere, der i dag er omskolet og videreuddannet.

"De har selv været det igennem, så de forstår, hvordan det er", siger han.

Praktik med hands-on erfaring

Jan Kibsgaard Sørensen kom i januar 2022 i praktik hos BILA i Nykøbing Mors, som laver robotløsninger til industrien; en virksomhed som han kendte udmærket, da han selv bor i området.

"Det har været supergodt og givet mig en masse hands-on erfaring. Jeg har fået lov til at prøve en masse og tager i den grad noget med mig herfra", siger han.

Både uddannelse og praktik har åbnet mange døre, og der er mange spændende jobs at få derude, når man har en god uddannelse i rygsækken.

- Jan Kibsgaard Sørensen, produktionsteknolog

Ni ud af ti bliver ansat

Hos BILA er der gode muligheder for at blive ansat efter praktikken:

"Ni ud af ti praktikanter bliver ansat efter endt praktik her. Det er en god måde at komme i kontakt med nye dygtige medarbejdere", siger Mette A. Brogaard, der arbejder med rekruttering og HR hos BILA.

Hun forklarer, at der hos BILA - med 500 ansatte og lokationer i hele landet - er mange forskellige muligheder for praktikforløb, og for at blive matchet med en afdeling og en medarbejder, man svinger med.

Produktionsteknolog åbner mange døre

Om Jan Kibsgaard Sørensen fortsætter hos BILA efter eksamen, er dog endnu ikke afklaret.

"Både uddannelse og praktik har åbnet mange døre, og der er mange spændende jobs at få derude, når man har en god uddannelse i rygsækken. Så jeg skal lige finde ud af, hvad der skal ske, når jeg er færdig", siger Jan Kibsgaard Sørensen, der er helt færdig med sin uddannelse til sommer, når han har afleveret sit afgangsprojekt.

Og selvom det er den til dato største opgave, frygter han det ikke:

"Nej da, jeg har lært en masse og får god hjælp, så det skal nok gå fint", smiler han.

 

Bliv produktionsteknolog

På den 2-årige erhvervsakademiuddannelse til produktionsteknolog lærer de studerende at produktudvikle, planlægge, optimere og konstruere i en produktionsvirksomhed. Kort sagt at følge processen fra idé og konstruktion til produktion og salg.

Læs mere