Selvstændig med studieværktøjer og et innovativt twist

05. okt 2021

Mens han stadig studerer på Erhvervsakademi MidtVest i Herning har Bjarke Frølund etableret sit eget firma i Ikast. ”Uddannelsen gav mig de rette værktøjer, og som selvstændig er alt det, jeg nyder, blevet mit arbejde,” siger den unge iværksætter

Mand sidder i værksted
Bjarke Frølund tog springet til at starte egen virksomhed efter 1,5 år på skolebænken på Erhvervsakademi MidtVest

Der har være travlt hos Bjarke Frølund på Marie Bregendals Vej i Ikast siden sommerferien. Mens han skrev opgave under professionsbacheloruddannelsen i Innovation og Entrepreneurship på Erhvervsakademi MidtVest i Herning har han etableret sin egen virksomhed; Frølund Multi Service

"Det føles slet ikke som arbejde: Jeg har fundet et job, hvor jeg laver alt det, jeg nyder, og som før var min hobby."

Bjarke Frølund, selvstændig

"Det var egentlig ikke planen, at jeg ville være selvstændig, da jeg begyndte på uddannelsen. Men hele uddannelsens filosofi om at gøre tingene på en anderledes og innovativ måde, fik mig til at overveje om den traditionelle multiservice måske kunne re-tænkes med et innovativt twist og gøres smartere," siger Bjarke Frølund, der således afleverede sin opgave om emnet - og samtidig hoppede ud i livet som selvstændig: Han havde de første opgaver i sit nye firma allerede dagen efter, han afleverede sin opgave.

Hobby blev til job

"Det har været hektisk at arbejde og studere samtidig, men det gør ikke så meget at knokle 50 timer om ugen, når man i arbejdstiden gør alt det, som man før gjorde som hobby i fritiden," siger han med et smil og uddyber, at han altid har brændt for at ordne ting selv og hele sit liv har elsket at tilegne sig ny viden om, hvordan man bedst udfører forskellige håndværksmæssige opgaver, lige fra at skille og samle en motor, lægge gulv, tag eller en terrasse til at male, lægge fliser eller bygge.

"Men det var altid noget, jeg lavede i min fritid. Med min uddannelse i ryggen, kunne jeg pludselig se en forretningsmodel i at gøre alle disse ting til mit arbejde - og gøre det på en måde, som ikke er helt almindelig hos de mindre håndværksvirksomheder," forklarer han.

Nye udfordringer til hovedet

Bjarke Frølund er oprindeligt uddannet automekaniker, derefter vindmølletekniker og produktionsteknolog, inden den nuværende uddannelse på Erhvervsakademi MidtVest inden for innovation og entrepreneurship. Imellem uddannelserne har han altid arbejdet - men er også altid nået til et punkt, hvor han havde brug for nye udfordringer.

"Så har jeg altid fået lyst til at læse igen; at udforske nye ting. Men hvor jeg før har udfordret mig selv omkring, hvad jeg kan med mine hænder, trængte jeg denne gang til at udfordre mit hoved."

"Jeg havde aldrig haft modet til at blive selvstændig uden de værktøjer, jeg har fået med mig fra uddannelsen."

Bjarke Frølund, selvstændig

Han forventede at uddannelsen på Erhvervsakademi MidtVest ville føre til et job som projektleder, men i stedet blev uddannelsen springbræt til det nuværende enkeltmandsfirma, som på et tidspunkt gerne skulle ansætte endnu en medarbejder.

Godt lokalt netværk

Så mens han skrev opgave på 2. semester, fik Bjarke Frølund kørt firmaet i stilling, lavet hjemmeside, visitkort og fik de første opgaver i ordrebogen - mest via mund til mund og sociale medier. Og hans praktikforløb på 3. semester bliver naturligvis afviklet i hans egen virksomhed.  

"Mens jeg skrev opgaven, kunne jeg gennemskue, hvor jeg har mine svagheder, og hvor jeg således skal samarbejde med andre håndværkere for at løse en given opgave bedst muligt. Det kan være på grund af lovgivning, fordi der skal bruges en autoriseret fagperson, men det kan også være ting, som jeg ikke kan gøre ene mand eller blot ikke har prøvet kræfter med endnu," forklarer han.

Så når Frølund Multi Service tager opgaver ind - og der er stort set ingen håndværksmæssige opgaver, som virksomheden ikke tager ind - vurderer Bjarke Frølund, hvilken del af opgaven han selv skal lave - og hvor han skal bruge en håndværker fra sit efterhånden gode lokale netværk.

"Jeg synes, det er fedt at kunne give arbejde til andre lokale håndværkere, som jeg således kan samarbejde med. Nogle af dem giver så mig arbejde den anden vej, når de har brug for ekstra hænder. Men det vigtigste er, at jeg på den måde kan give kunderne den service, som jeg gerne vil, siger han og uddyber, at det blandt andet er trygheden i at tingene bliver gjort ordentligt, til tiden og til aftalt pris."

"Og så er det nemt for kunderne, fordi jeg kan sørge for det hele og ser helheden uden at skele til forskellige faggrupper. Jeg havde en kunde, som skulle have lagt en terrasse, hvor jeg endte med også at holde hans græsplæne, mens han var på ferie, rette nogle døre og bygge en trappe," forklarer han.

Uddannelse gav mod til at blive selvstændig

Hvor Bjarke Frølund altså hjælper kunderne med at få deres projekter ført ud i livet, er det uddannelsen på Erhvervsakademi MidtVest, der hjalp iværksætteren med at tage springet som selvstændig.

"Jeg havde aldrig haft modet til at blive selvstændig uden de værktøjer, jeg har fået med mig fra uddannelsen. Bare at oprette et firma, finde ud af det med moms, regnskab og revisor. Og jeg havde heller ikke lyst, fordi jeg tænkte, der skulle være tid til familien og fritiden også. Men det føles slet ikke som arbejde: Jeg har fundet et job, hvor jeg laver alt det, jeg nyder, og som før var min hobby. Og samtidig kan jeg få alle de udfordringer i min hverdag, som jeg tidligere har manglet, når der er gået en rum tid i et job," siger den 37-årige multiservice-mand og tilføjer med et smil:

"Og hvis jeg mangler udfordringer nu, kan jeg bare begynde at tænke i nye mere innovative måder at løse tingene, i nye forretningsmodeller eller nye markeder."

 

Innovation og entrepreneurship

På den 1,5-årige professionsbacheloruddannelse i innovation og entrepreneurship arbejder de studerende med kreativ idégenerering, innovative processer, innovationsledelse og forretningsudvikling enten i egen virksomhed eller i en allerede eksisterende virksomhed.

Læs mere