Kitler, kolber og KMC

17. mar 2020

30-årige Rikke Knudsen var omkring flere uddannelser, før hun fandt frem til den helt rette. I dag stortrives hun i sit arbejde som laborant hos KMC i Brande.

Studerende på laborant uddannelsen

Vejen til laboratoriet

Rikke Knudsen fra Herning var egentlig udlært frisør, men hun fandt ud af, at hun ikke trivedes i et servicefag med så tæt kundekontakt. Derfor lagde hun saksen i skuffen, tog en HF-eksamen og søgte ind på erhvervsøkonomi. 

”Men det var alt for teoretisk for mig. Jeg overvejede at læse til bioanalytiker, men fandt så i stedet den mere praktiskorienterede laborantuddannelse. Det viste sig at være det helt rette for mig. I starten, når jeg kørte til undervisning på laborantuddannelsen, sagde jeg til mig selv: kan det virkelig være rigtigt, at jeg har fundet noget, jeg er så glad for?, fortæller Rikke.

”Det er et rigtig godt arbejde. Hvis man kan lide at arbejde i et laboratorie, og man er præcis og pertentlig, så kan jeg helt klart anbefale laborantuddannelsen"

- Rikke Knudsen, laborant ved KMC

Interessen gjorde forskellen

På HF fandt Rikke ud af, at hun kunne godt lide fag som matematik og statistik, men faktisk var hun dengang ikke så begejstret for undervisningen i laboratoriet.

”Jeg kunne dengang ikke helt se, hvad jeg skulle bruge det til, men det ændrede sig helt, da jeg kom på laborantuddannelsen. Her kunne jeg se formålet med det, og det gjorde en forskel. På laborantuddannelsen var vi i laboratoriet i halvdelen af tiden og havde så undervisning i den anden halvdel”, fortæller Rikke.

Omkring 20 elever var de i klassen på laborantuddannelsen, og den mindre klasse var noget, der tiltalte Rikke.

”Der var et rigtig godt sammenhold på klassen, og det at vi ikke var så mange elever gjorde, at underviserne havde tid til at hjælpe den enkelte studerende. Det er rigtig godt, for det er samtidig en meget selvstændig uddannelse, hvor man ret hurtig får lov til mange ting og får ret frie tøjler i laboratoriet. Selvfølgelig under undervisernes overvågning”, siger Rikke.

På rette plads

Begejstret for sit fag kom Rikke også med i uddannelsesudvalget, og der sidder hun stadig med til bords, når de mødes tre gange årligt.

”Jeg meldte mig af interesse for faget, og jeg er stadig med, fordi det er spændende. Det giver et indblik, og det gør, at jeg stadig følger med i, hvad der rører sig på uddannelsen”, fortæller Rikke.

Rikke fik i august en fast stilling på KMC i Brande. Hendes arbejde består her i at lave analyser af driftsprøver og kvalitetssikring på kartoffelmelcentralen. Rikke stortrives med arbejdet i laboratoriet og sparringen med kollegerne.

”Det er et rigtig godt arbejde. Hvis man kan lide at arbejde i et laboratorie, og man er præcis og pertentlig, så kan jeg helt klart anbefale laborantuddannelsen", slutter Rikke.

”Der var et rigtig godt sammenhold på klassen, og det at vi ikke var så mange elever gjorde, at underviserne havde tid til at hjælpe den enkelte studerende."

- Rikke Knudsen, laborant ved KMC

 

Bliv laborant

På den 2,5-årige erhvervsakademiuddannelse til laborant får de studerende  kompetencerne til at kunne gøre karriere i et laboratorium og udføre analyser af bl.a. fødevarer, miljøprøver eller materialer.

Læs mere