"Jeg vil have folk til at føle sig værdsatte"

19. jan 2018

Morten Bech er ved at uddanne sig til byggekoordinator, hvor nogle af opgaverne er at få det optimale ud af medarbejderne - og optimere arbejdsprocessen.

Mand står foran tavle
Morten Bech er udlært bygningsmaler. Den uddannelse har været adgangsgivende til den forholdsvis nye uddannelse til byggekoordinator, som han nu er i gang med. Snart skal han være mellemlederen, der skal have det optimale ud af sine medarbejdere og proces

Morten Bech er godt på vej til at kunne indtage en ny position på arbejdsmarkedet. Det er toethalvt år siden, han blev udlært som bygningsmaler, men en knæskade fik ham til at overveje, hvordan hans fremtidige arbejdsliv skulle se ud.

"Jeg tog lige livet op til revision. Jeg har altid vidst, jeg skulle videre, men jeg har altid tænkt, det skulle være som bygningskonstruktør," fortæller Morten Bech.

Det er dog slet ikke den hylde, han er landet på. Om et halvt års tid er han færdig med den forholdsvis nye uddannelse som byggekoordinator, som Erhvervsakademi MidtVest i Herning udbyder.

"Vi kan skabe vores eget job derude, for vi ved så meget, så der er faktisk plads til en byggekoordinator i alle virksomheder."

Morten Bech, byggekoordinator

Fremover kan Morten Bech indtage en helt ny position på byggepladsen.

"Jeg har altid været det sidste led i et byggeri. Maleren er altid den, der skal finde sig i, at de andre håndværkere har overskredet tidsplanen. Nu skal jeg være med til at skabe projekter - jeg skal være den udførende på projektet," fortæller 33-årige Morten Bech, der bor i Viborg med sin familie.

Nye arbejdsmetoder

Modsat bygningskonstruktører kommer byggekoordinatorer ikke til at tegne og projektere, men vil i stedet bruge det meste af arbejdstiden ude i marken på byggepladserne på at lede byggeriet.

"Nu skal jeg være den mellemleder, der får tingene til at ske på en god og optimal måde. Jeg synes, der er for meget spildtid på byggepladsen, og her på Erhvervsakademiet lærer vi at skære ikke-værdiskabende arbejde væk, så byggeprocessen optimeres," forklarer Morten Bech.

Det var Dansk Byggeri og Teknisk Landsforbund, der i sin tid tog initiativ til at få oprettet den nye uddannelse, hvor der undervises i emner som økonomi, byggejura, bæredygtighed, projektstyring og ledelse, og ifølge Morten Bech er der god grund til, at virksomheder skal udvide arbejdsstaben med en byggekoordinator - især da den tillærte viden spænder vidt:

"Der er mange håndværksmestre, der ikke har udviklet sig. De skal mere med på bølgen, for der er masser af nye regler inden for eksempelvis arbejdsmiljø og arbejds­sikring, man skal sætte sig ind i. Der er også masser af nye metoder og programmer, så man kan komme væk fra papirnusseriet og få sat det hele i system - vi kan skabe vores eget job derude, for vi ved så meget, så der er faktisk plads til en byggekoordinator i alle virksomheder."

Moderne ledelse

En af grundene til, at Morten Bech valgte at søge ind på denne uddannelse, er blandt andet ledelsesdelen, som også er en af hans specialeretninger.

"Her har du fokus på det ledelsesmæssige - hvordan du får det bedste ud af medarbejderne, ligesom der er fokus på moderne ledelses­struktur med selvledende medarbejdere, ledelse i mindre teams, og hvordan du får folk til at se det positive i en opgave," fortæller Morten Bech.

"Jeg har selv oplevet dårlig ledelse, så jeg vil gerne have folk til at føle sig værdsatte - det skal være en god oplevelse at gå på arbejde, og det bliver vi godt klædt på til. Jeg har smagt lidt til ledelse i det firma, jeg arbejdede i, og jeg kan lide at skabe resultater gennem mennesker," fortsætter den kommende byggekoordinator.

"Mit drive er, at det her kan jeg blive ved med. Jeg har ikke tænkt mig at stå som 71-årig på et stillads og male udhæng - jeg kan bedre holde til det her arbejde."

Morten Bech, byggekoordinator

Teorien ind i håndværket

Undervisningen på Erhvervsakademi MidtVest er meget teoretisk, men undervejs i det toårige forløb besøger de studerende også virksomheder, hvor de eksempelvis følger en byggeleder.

Morten Bechs opfattelse er, at virksomhederne gerne tager imod:

"Vi får den nyeste viden, og den skal vi føre videre ud i virksomhederne. Og de lytter derude. Det er meget interessant for dem, hvis de kan optimere noget."

Selvom Morten Bech har en baggrund i håndværksbranchen, fodres han hele tiden med en helt masse ny viden om branchen,  - og han suger begejstret til sig.

"Det er virkelig en ny verden, der har åbnet sig for mig. Før var der bare bygget et hus, jeg skulle male, men der ligger mange ting forud for det. Der er mange, der siger, at dem på kontoret ikke laver noget, men det gør de - det er et kæmpe stort stykke arbejde, de udfører," understreger han.

Ingen nedslidning

Med sin nye uddannelse skal Morten Bech ikke være bekymret for, om en nedslidt krop vil sætte en for tidlig stopper for karrieren. Den tanke har tidligere strejfet ham, så det motiverer ham, at han nu har karrieren på plads.

"Mit drive er, at det her kan jeg blive ved med. Jeg har ikke tænkt mig at stå som 71-årig på et stillads og male udhæng - jeg kan bedre holde til det her arbejde."

Morten Bech kan forude skimte et tre måneders praktikforløb, hvor han tilknyttes en entreprenørvirksomhed i Viborg. Her skal det sidste bygges på uddannelsen.

"Et er teori, noget andet er praksis - det er ikke al teori, der fungerer i praksis, men nu skal vi ud at prøve det af."

Efterfølgende venter den sidste eksamen, og så er det ellers ud på arbejdsmarkedet, finde sig et job og dele ud af den tillærte viden, så arbejdsprocesserne på fremtidens byggepladser kan optimeres.

Og så er det jo formentlig helt slut med at være bygningsmaler, men det kan ikke ødelægge humøret:

"Jeg kan jo bare male derhjemme," griner Morten Bech.


Tekst: Lene Toksvig, Herning Folkeblad

Foto: Henrik ole Jensen, Herning Folkeblad

 

Bliv byggekoordinator

På den 2-årige erhvervsakademiuddannelse som byggekoordinator lærer de studerende at optimere byggeprocessen gennem trimmet byggeri og bedre kommunikation. Uddannelsen kan give job som fx byggeleder, projektleder eller konsulent.

Læs mere