El-installatør i praktik til drømmejobbet

11. apr 2023

Uddannelsen som el-installatør hos Erhvervsakademi MidtVest har for Caroline Feder Østergaard åbnet et hav af karrieremuligheder, men hun fandt drømmejobbet, da hun var i praktik som rådgiver hos Rambøll

Ung kvinde sidder på trappe
Uddannelsen som el-installatør hos Erhvervsakademi MidtVest har for Caroline Feder Østergaard åbnet et hav af karrieremuligheder, men hun fandt drømmejobbet, da hun var i praktik som rådgiver hos Rambøll

I praktik til drømmejobbet

Hun drømte om at arbejde i en stor virksomhed med masser af dygtige og inspirerende kolleger. At rådgive kunder inden for sin faglige ekspertise, lave beregninger, undersøge data, lave tilsyn og tegne løsninger.

Og en forårsdag for knapt et år siden fik 27-årige Caroline Feder Østergaard pludselig muligheden.

"Jeg kunne mærke, at jeg gerne ville mere. Jeg ville gerne kunne bruge min viden fra STX, og så var jeg klar over, at jeg på den helt lange bane ikke ville kunne holde til det fysiske arbejde, da jeg har dårlige knæ."

Careline Feder Østergaard, El-installatør

I forbindelse med sin uddannelse til El-installatør hos Erhvervsakademi MidtVest havde hun fået praktikplads hos Rambøll i Aarhus. Og nu – lang tid før praktikken var færdig – tilbød virksomheden hende et fast job efter endt eksamen.

- Jeg havde selvfølgelig tænkt tanken, hvad jeg skulle, når jeg var færdiguddannet. Men pludselig fik jeg denne mulighed, som passede helt perfekt med, hvad jeg drømte om. Det var lidt af et scoop, smiler Caroline Feder Østergaard, som oprindeligt er fra Holstebro og tog en uddannelse som elektriker, da hun var færdig med STX.

- Jeg vidste nok bare ikke helt, hvad jeg ville – og efter uddannelsen tog jeg et år som svend. I øvrigt et arbejde, som jeg blev superglad for i en god virksomhed med gode kolleger. Men jeg kunne også mærke, at jeg gerne ville mere. Jeg ville gerne kunne bruge min viden fra STX, og så var jeg klar over, at jeg på den helt lange bane ikke ville kunne holde til det fysiske arbejde, da jeg har dårlige knæ, fortæller hun.

Nem og sjov studietid

Springet tilbage til skolebænken blev således ikke helt overvældende efter kun et års arbejde.

- Det er klart, at man efter et helt år med en svendeløn overvejer, om man bare skal fortsætte med at arbejde i stedet for at gå ned på en SU igen. Men for mig virkede det som en god idé at tage uddannelsen, inden man står med hus, børn og andre økonomiske forpligtelser, siger hun og tilføjer, at uddannelsen ikke faldt hende sværere, end at der også var tid og overskud til at have et job ved siden af.

- Jeg var jo vant til at aflevere opgaver og lave lektier fra mine år på STX, og jeg har altid være glad for tal og matematik, så det faldt mig forholdsvist nemt. Vores undervisere var desuden gode til at forklare tingene og hjælpe os i den rigtige retning, så vi også kunne løse de opgaver, der drillede, siger Caroline Feder Østergaard, der havnede i en klasse med et godt socialt sammenhold.

- Det var en vildt god klasse, hvor aldersspredningen var omkring ti år. Vi lavede forskellige ting sammen efter skole, og da vi blev sendt hjem på grund af corona-nedlukning, fik vi indimellem en fyraftensøl sammen over teams, fortæller hun.

Et godt match

Da uddannelsen lakkede mod enden og praktiktiden stod for døren, var Caroline Feder Østergaard lidt i tvivl om, i hvilken retning hun skulle gå. En tidligere kollega, der selv havde taget el-installatør-uddannelsen hos Erhvervsakademi MidtVest, pegede hende i retning af Rambøll og en studiekammerat, der havde fået job der. Der blev skabt en forbindelse og for begge parter blev det et godt match.

"Jeg drømte ikke om at komme ud på en byggeplads, men ind på et stort kontor. Uddannelsen er meget bred og åbner muligheder for det hele. Uanset om man vil være selvstændig, være på en byggeplads eller være rådgiver som mig." 
Caroline feder Østergaard, El-installatør

Hos Rambøll glædede Jens Holm, Head of Department og Caroline Feder Østergaards leder, sig hurtigt over Carolines evne til hurtigt at danne sig et overblik over opgaverne og at hun qua sin baggrund har en god forståelse for byggeriets processer. 

- Caroline har - blandt andet gennem sin studietid ved EAMV - opnået at blive fagligt velfunderet, har styr på sin teori og evner hurtigt at nå ind til kernen af, hvad der er vigtigt for kunden og opgavens løsning, siger han og peger på, at han historisk har haft mange praktikanter sin afdeling og er af den opfattelse, at det er en god måde at lære en eventuelt kommende kollega at kende.

- En ret stor procentdel af vores kollegaer er rekrutteret via et praktikophold, siger han.  

For Caroline Feder Østergaard har jobbet hos Rambøll vist sig at være et drømmejob med spændende opgaver, masser af gode kolleger og en indbygget vilje til, at alle hjælper hinanden.

- På den måde har uddannelsen været det helt rigtige springbræt videre for mig. Jeg drømte ikke om at komme ud på en byggeplads, men ind på et stort kontor. Uddannelsen er meget bred og åbner muligheder for det hele. Uanset om man vil være selvstændig, være på en byggeplads eller være rådgiver som mig. Der er virkelig mange karriereveje med uddannelsen som el-installatør – og der er lige for øjeblikket masser af spændende jobs at få, når man kommer med uddannelsen i bagagen, siger hun.

 

Bliv el-installatør

På den 2-årige uddannelse til el-installatør får de studerende den lovpligtige autorisation og kan dermed gå ud og få ansvar i entrepriser, blive projektleder, rådgiver og teknisk ansvarlig eller starte din egen virksomhed.

Læs mere