Fremtid på menuen

26. apr 2018

Omkring 350 mennesker var mødt op på Erhvervsakademi MidtVest i Herning til en dag i digitaliseringens tegn, hvor robotter, digitale løsninger i finansverdenen, sociale medier og virtual reality var på tapetet. Der blev oplevet, debatteret og vidensdelt til arrangementet, der var en del af Forskningens Døgn.

Robot til forskningens døgn

På Erhvervsakademiet i Herning var der torsdag den 26. april lagt alle de daglige gøremål på hylden for at hellige sig til Forskningens Døgn, der i år satte fokus på robotter, virtual reality og kunstig intelligens m.m. inden for digitalisering. Der var oplæg med indhold om, hvordan banker arbejder med teknologien, sociale medier i fremtiden og adfærd og kultur i en teknologisk tid og oplevelsesrum, hvor man bl.a. kunne interagere med fremtidens familierobot, se fremtidens digitale løsninger inden for bankverdenen og prøve VR-briller.
 

"Michael Nøragers budskab om, at vi ikke skal glemme mennesket og adfærden i teknologien er en sindssyg vigtig pointe, som jeg nok længe vil gå og reflektere over”

- Franziska Schumann, studerende på Digital Konceptudvikling

Gør robotterne os arbejdsløse?

Et af de store spørgsmål på dagen var, om robotterne og teknologien overtager dit arbejde i fremtiden? Organisationen OECD peger i en ny rapport på, at 9 % af danske arbejdspladser er i fare for at forsvinde helt, svarende til 250.000-300.000 jobs, og ca. 30 % af alle jobs vil ændre sig radikalt på grund af øget automatisering.

Astrid Haug, der er ekspert inden for sociale medier og ejer af bureauet Astrid Haug, var en af dagens foredragsholdere, og hendes budskab var ret klart: I fremtiden skal vi vænne os til, at der kommer nye jobtitler, så vi skal hele tiden være gode til at tilpasse os og se nye muligheder frem for begrænsninger.

Husk mennesket

Som den sidste foredragsholder gik lektor & ph.d fra Aarhus Universitet, Michael Nørager, på foredragsscenen med budskabet om, at vi ikke skal glemme mennesket og kulturen i en teknologisk brydningstid. Og det var et budskab, der satte sig i flere af lytterne.    

”Jeg synes det var et rigtig spændende arrangement, og jeg fik en god indsigt i teknologiens betydning for fremtiden. Men særligt Michael Nøragers budskab om, at vi ikke skal glemme mennesket og adfærden i teknologien er en sindssyg vigtig pointe, som jeg nok længe vil gå og reflektere over”, fortæller Franziska Schumann, der til dagligt studerer på professionsbacheloren i Digital Konceptudvikling på Erhvervsakademi MidtVest.      

Robotter er allerede hverdagskost

Imellem foredragene var der tid til at besøge de mange oplevelsesrum, hvor man blandt andet kunne lege med robotter, hundse med fremtidens familierobot, prøve VR-briller og videooplæg om bankers brug af robotter.

Og det var da også en sjov og underholdende måde at tage en break imellem oplæggene.

”Det var sjovt at gå rundt i de forskellige rum, hvor man fik en indsigt i, hvor langt man rent faktisk allerede er kommet med den teknologiske udvikling”, fortæller Franziska Schumann til slut.