Fra drøm om læge til passion for fødevareteknologi

06. maj 2025

Emma er uddannet procesteknolog med speciale i fødevareteknologi – men vejen dertil har været fyldt med opdagelser og nye muligheder. Hendes historie viser, hvordan man kan følge sine interesser og finde sin rette plads – også når man skal prøve sig frem undervejs.

Startede med en drøm om at blive læge

Emma drømte om at blive læge, men under et forløb på hendes ungdomsuddannelsen, hvor hun fik mulighed for at komme tættere på medicinuddannelsen, besluttede hun sig for, at det ikke var den rigtige retning for hende. Efter ungdomsuddannelsen prøvede Emma kræfter med salgstrainee, men mærkede hurtigt, at det ikke var det, der skulle være hendes fremtid. Derfor skulle der ske noget andet. En helt ny vej åbner sig.

Interessen for fødevarer blev vakt under ungdomsuddannelsen, hvor hun arbejdede med fødevarer. Det fik hende til at undersøge mulighederne for at uddanne sig inden for fødevarebranchen. I 2019 startede Emma derfor på procesteknologuddannelsen på Erhvervsakademi Midt Vest i Holstebro.

”Bare god fra dag et”

Emma fortæller, at studietiden var "bare god fra dag ét." Klassen bestod af studerende med forskellige baggrunde – nogle var slagtere, bagere eller noget helt tredje. Emma selv kom med en teoretisk baggrund fra HTX, hvilket gav hende et andet bidrag til fællesskabet. Det viste sig, at netop den mangfoldighed, der kendetegner fødevareindustrien, også var en stor styrke i klasseværelset.

Emma betegner ikke sig selv som særlig teoretisk anlagt, derfor er vekslingen mellem teori og praksis i enten proceslokaler eller laboratoriet virkelig vigtigt. Her bliver der opstillet små fødevarefabrikker, arbejdet med vækst af bakterier og alt det, som sker i større skala ude i virksomhederne. Det var rart kun at gå i skole i 1,5 år og så komme ud i virkeligheden – komme ud i praktikken og prøve alt af i praksis. Det gav hende større indsigt i fødevareproduktionen og styrkede hendes interesse for feltet.

Efter praktikken fik Emma job hos Vestjyllands Andel – et job, som Emma beskriver bare passede mega godt til hende. Det viste også vejen til at uddannelsen er bred og kan bruges til andet end ”menneskemad”.

Emma foran Lantmânnen Unibake i Holstebro
Emma foran Lantmânnen Unibake i Holstebro

Et perfekt match

I dag arbejder Emma som kvalitetskoordinator hos Lantmânnen Unibake i Holstebro. Her brænder hun for sit job, hvor hun arbejder med fødevaresikkerhed og samarbejder med dygtige kollegaer. Hun siger, at det er "helt perfekt" for hende – fordi hun kan bruge sin viden til at sikre, at de fødevarer, vi får, er sikre og af god kvalitet. ”Specielt forskelligheden i klassen har rustet mig til arbejdet – når man arbejder med fødevarekvalitet, så er jobbet 40 % kommunikation og 60 % fødevaresikkerhed – og jeg er blevet trænet i at kommunikere med andre og se tingene fra flere perspektiver, og det har virkelig rustet mig på min vej.”

Emma er et godt eksempel på, at man kan følge sine interesser og finde sin plads – også når vejen undervejs kræver nye valg.