Faglige lektioner

Vi tilbyder en række faglige lektioner, som kan inddrages i undervisningen på forskellige ungdomsuddannelser. Lektionerne faciliteres af vores dygtige undervisere, og emnerne spænder bredt fra oplevelsesøkonomi og revision til fødevareanalyser og kvalitetsbedømmelser.

 

Vælg mellem faglige lektioner inden for disse temaer: 

OBS: Vores faglige lektioner inden for det naturvidenskabelige fagområde er fuldt booket op i efteråret 2022, men vi tager meget gerne imod forespørgsler for 2023. 
 

Sensoriske analyser af fødevarer

I denne lektion arbejdes der særligt med sanserne, grundtræning og små tests, evt. på egne produkter. Egner sig særligt til elever på naturvidenskabelige studieretninger samt elever på gastronomiske erhvervsuddannelser. Varighed: 6 timer. 

Indhold af næringsstoffer 

I lektionen arbejdes der med bestemmelse af indholdet af næringsstoffer i fødevarer. Vi regner på det, og vi analyserer for proteinindholdet med to forskellige metoder: NIR (Nær Infrarød Spektroskopi) og ved den klassiske Kjeldahl-metode, og vi laver en hurtig tørstofbestemmelse. Egner sig særligt til elever på naturvidenskabelige studieretninger samt til elever på gastronomiske erhvervsuddannelser. Varighed: 6 timer.

Koffeinindhold i energidrikke

I dette forløb arbejdes der i laboratoriet med den hvide kittel på. Et udvalg af energidrikke eller elevens egen energidrik analyseres for indholdet af koffein ved hjælp af analyseapparatet HPLC. Der kigges også på princippet bag metoden og HPLC-apparatet. Lektionen egner sig særligt til elever på naturvidenskabelige studieretninger. Varighed: 2-3 timer.

Konsistensmålinger

I denne lektion arbejder vi med at bestemme fødevarers konsistens. Vi måler konsistensen på Texture Analyseren og bestemmer viskositeten på forskellige viskosimetre. Der er mulighed for at analysere på egne medbragte produkter efter aftale. Egner sig særligt til elever på naturvidenskabelige studieretninger samt til elever på gastronomiske erhvervsuddannelser. Varighed: 3 timer.  

Mikrobiologiske fødevareanalyser 

I disse lektioner arbejdes der særligt med at vurdere fødevarers holdbarhed og mikrobiologiske kvalitet. Vi måler pH-værdi og vandaktivitet og laver mikrobiologiske fødevareanalyser. I kan eventuelt analysere på egne produkter efter aftale. Egner sig særligt til elever på naturvidenskabelige studieretninger samt til elever på gastronomiske erhvervsuddannelser. Varighed: 3x3 timer. 

Anvendelse af hjælpestoffer i fødevarer 

I denne lektion arbejdes der særligt med følgende hjælpestoffer: stabilisator i klar dressing samt valleprotein i mayonnaise. Egner sig særligt til elever på naturvidenskabelige studieretninger samt elever på gastronomiske erhvervsuddannelser. Varighed: 4 timer. 

Kvalitetsbedømmelse af mel til brødbagning 

I lektionen arbejdes der med kvalitet af mel og brød. Vi ruger RAV (Rapic Visco Analyser) til at bestemme faldtal, glutenindhold og stivelsesforklistring. På det færdigbagte brød kan vi skanne volumen og måle krummens konsistens. Egner sig særligt til elever på naturvidenskabelige studieretninger samt til elever på gastronomiske erhvervsuddannelser (særligt bager og konditor). Varighed: 6 timer. 

Bæredygtig udvikling 

På EAMV arbejdes der målrettet med at integrere det bæredygtige perspektiv på alle uddannelser. Det forbereder de studerende på at kunne bidrage til en mere bæredygtig udvikling i deres fremtidige job med den faglige profil, de har uddannet sig indenfor.

I forbindelse hermed tilbyder vi en faglig lektion i bæredygtig udvikling, hvor fokus er på dialog om og refleksion over bæredygtighed samt en praktisk undersøgelse af bæredygtighed inden for en specifik branche. Lektionen afsluttes med elevernes egne inputs til en bæredygtig fremtid.

Varighed: 6 timer – kan både afvikles som en heldagslektion eller deles op i intervaller på enten 2x3 timer eller 3x2 timer efter behov. 

Værdiskabelse igennem oplevelser

Med lektionen får eleverne indblik i, hvordan virksomhederne differentierer og skaber merværdi for deres kunder samt gæster igennem oplevelser. Oplægget er særlig relevant for elever fra EUX, EUD, HF og HHX. Varighed: 3 timer. 

Sponsorkoncepter 

Lektionen giver en smagsprøve på, hvordan klubber/foreninger kan arbejde med deres sponsorater for at give merværdi til sponsorerne ud fra fire hylder: eksponering, hospitality, afsætning og immaterielle rettigheder. Varighed: 2-3 timer. 

Eksternt regnskab og revision 

Denne lektion giver en introduktion til årsregnskabets bestanddele samt et indblik i revisionsprocessen. Afsættet vil være en fiktiv case, hvor eleverne blandt andet kommer til at arbejde med årsregnskabet, beregning af nøgletal samt revisionsrelevante fokuspunkter. Oplægget kan tilpasses elevernes forudsætninger, alt efter om de er i gang med HF, HHX eller HTX. Varighed: 1-2 timer. 

Handel med fast ejendom

I denne lektion arbejdes med ejendomshandlens juridiske grundelementer. Eleverne vil blive præsenteret for ejendomshandlens mange faser fra indledende vurdering af ejendommen til handlens endelige gennemførsel, ejendomsmæglers rolle og ansvar, betydningen af huseftersynsordningen samt hvordan en tilstandsrapport læses og købers fortrydelsesfrist. Oplægget kan bruges som et supplement til undervisningen i faget erhvervsjura på HHX eller som et selvstændigt oplæg for elever på andre ungdomsuddannelser. Varighed: 3 timer.

Grundlæggende aftaleret

De fleste voksne mennesker laver aftaler hver eneste dag, og uanset om det er store aftaler eller aftaler, der anses som bagatelagtige, så tager aftaleprocessen udgangspunkt i de samme aftaleretlige regler. I lektionen her gennemgås den grundlæggende aftaleproces, herunder hvornår der er afgivet tilbud, hvornår man er bundet af en accept, hvornår en aftale rammes af ugyldighed samt reglerne om aftaleindgåelse via mellemmænd. Lektionen kan bruges som et supplement til undervisningen i faget erhvervsjura på HHX eller som et selvstændigt oplæg for elever på andre ungdomsuddannelser. Varighed: 3 timer.

Køberet

I lektionen arbejdes med grundlæggende regler om køb - både erhvervsdrivendes køb og forbrugerkøb i nationalt regi. Vi kommer omkring levering og risikoovergang, sælgers og købers forpligtelser og misligholdelser samt særlige regler for forbrugerkøb, herunder de ændringer som trådte i kraft på forbrugerområdet 1. januar 2022. Lektionen her kan bruges som et supplement til undervisningen i faget erhvervsjura på HHX eller som et selvstændigt oplæg for elever på andre ungdomsuddannelser. Varighed 3 timer. 

Markedsføringsret

Markedsføringsreglerne er hovedsageligt til for at beskytte forbrugere og erhvervsdrivende mod uønskede handlinger og adfærd, og derudover tjener markedsføringsreglerne et samfundsmæssigt formål. Lektionen her kommer omkring de almindelige grundlæggende markedsføringsretlige regler samt de særlige regler, som gælder i den finansielle sektor. Der arbejdes med, hvad god handelspraksis er og ikke er. Lektionen kan bruges som supplement til undervisningen i faget erhvervsjura på HHX eller som et selvstændigt oplæg for elever på andre ungdomsuddannelser. Varighed: 3 timer. 

 

Det praktiske 

Hvor og hvornår lektionen skal finde sted, det aftaler vi sammen. Vores undervisere kommer gerne ud til jer, eller I er meget velkommen til at tage jeres elever med til et besøg på vores erhvervsakademi.

OBS: Nogle af de naturvidenskabelige lektioner kræver, at I kommer til vores erhvervsakademi i Holstebro, så vi kan arbejde med faciliteterne i laboratoriet og proceslokalet.

Kontakt brobygningskoordinator Simone Torp på mail sit@eamv.dk eller telefon 29698170 for at få en aftale på plads.