El-installatøruddannelsen åbnede døre

11. okt 2018

Jesper Due Stougaard er teknisk projektleder for elektronikkoncernen Schneider Electric, hvor han har en finger med i alt lige fra projektstyring og timeplanlægning til kundehåndtering og driftsarbejde. På el-installatøruddannelsen ved Erhvervsakademi MidtVest lærte han mere end at arbejde med kabler og stikkontakter.

El-Installatør arbejder på computer
Jesper Due Stougaards officielle titel hos Schneider Electric er Technical Project Manager. Schneider Electric er en global virksomhed med aktiviteter i over 100 lande.

Jesper havde arbejdet et par år som betonarbejder for byggevirksomheden Per Aarsleff, da han følte, at tiden var kommet til at vende tilbage til elektrikerfaget. Tidligere havde han arbejdet i syv år som elektriker hos Bjarne’s El på hjemegnen ved Lemvig, hvilket gjorde det naturligt at tage næste skridt i karrieren. 

"Jeg følte, at der skulle ske noget nyt, så jeg valgte at læse den toårige el-installatøruddannelse hos Erhvervsakademi MidtVest i 2010. Det var en uddannelse, der åbnede nogle døre og på sigt gav mig mulighed for at komme ud og prøve mig selv af i en stor virksomhed", forklarer Jesper.

"På skolen blev vi udfordret med praktiske opgaver, hvor det ikke bare handlede om at kende løsninger på forhånd, men hvor vi skulle finde ud af, hvordan vi selv fandt svar på de konkrete problemstillinger." 

 Jesper Due Stougaard, Technical Project Manager, Schneider Electric

Kollegaer fra hele verden

Efter at have færdiggjort el-installatøruddannelsen i 2012 sendte han en ansøgning til den globale elektroteknikkoncern Schneider Electric, der har en dansk underafdeling i Aarhus.

"De var heldigvis ikke bange for at satse på unge nyuddannede. Jeg blev ansat som teknisk projektleder og har siden arbejdet på store projekter såsom det nye Universitetshospital i Aarhus og et nyt datacenter i Viborg. Jeg tager mig af alt fra projektering, koordinering af møder og tidsplaner, materialebestilling, tilsyn på arbejdspladsen og meget mere."

Værktøjer fra Erhvervsakademi MidtVest

Jesper samarbejder med branchefolk fra hele verden. Her er det ofte afgørende, at han kan holde sine kollegaer godt informerede, når han skal tage styring over de enkelte projekter.

"På min uddannelse lærte vi at dokumentere, hvorfor vi gjorde, som vi gjorde, hvilket er et redskab, som jeg stadig anvender den dag i dag. Det er væsentligt, at der er en tydelig dialog, så der ikke sker misforståelser undervejs i arbejdsprocessen – særligt på de store projekter, som jeg arbejder på", siger han. 

"Som el-installatør får du en stor viden indenfor et specifikt område, men samtidig tilbyder uddannelsen en bred basispakke. Den kan bruges, hvis du ønsker at arbejde som autoriseret el-installatør, men også hvis du ønsker et springbræt til at tage skridtet videre i karrieren."

 Jesper Due Stougaard, Technical Project Manager, Schneider Electric


På el-installatøruddannelsen hos Erhvervsakademi MidtVest lærte Jesper også, at man ikke altid kan forvente at få svaret serveret, hvis et problem opstår ude på en ægte arbejdsplads.

"På skolen blev vi udfordret med praktiske opgaver, hvor det ikke bare handlede om at kende løsninger på forhånd, men hvor vi skulle finde ud af, hvordan vi selv fandt svar på de konkrete problemstillinger. Det kunne til tider være frustrerende, men jeg oplevede hurtigt, at det også er sådan det fungerer ude i det rigtige arbejdsliv", siger han.

Arbejde med avanceret teknologi

Som uddannet el-installatør er Jesper Due Stougaard kvalificeret til at beskæftige sig med planlægning og styring af projekter og systemer inden for stærkstrøm. Foruden etablering af el-systemer kan han også sørge for, at elinstallationer fungerer som de skal, og de følger de gældende sikkerhedsregler.

"Som teknisk projektleder kan jeg arbejde rutineret med avanceret teknologi og jeg ved, hvordan jeg formidler tekniske løsninger på en forståelig måde. En stor del af den viden har jeg taget med mig fra el-installatøruddannelsen ved Erhvervsakademi MidtVest, der handler om meget andet end stikkontakter og kabler", fortæller han.

Gode jobmuligheder

Med den toårige uddannelse som el-installatør er vejen banet for gode jobmuligheder. Ifølge Danmarks Statistik er den gennemsnittelige indtægt for nyuddannede el-installatører 38.917 kroner om måneden.

"Som el-installatør får du en stor viden indenfor et specifikt område, men samtidig tilbyder uddannelsen en bred basispakke. Den kan bruges, hvis du ønsker at arbejde som autoriseret el-installatør, men også hvis du ønsker et springbræt til at tage skridtet videre i karrieren som selvstændig, eller for mit vedkommende teknisk projektleder", slutter han.

 

 

Bliv el-installatør

På den 2-årige uddannelse til el-installatør får de studerende den lovpligtige autorisation og kan dermed gå ud og få ansvar i entrepriser, blive projektleder, rådgiver og teknisk ansvarlig eller starte din egen virksomhed.

Læs mere