2-årig erhvervsakademiuddannelse
VVS-installatøruddannelsen varer to år og består af fire semestre. Du vil blive undervist i relevante fag med emner inden for VVS området. Du vil også have fælles fag med installatører inden for El-området.
Uddannelsen består af følgende elementer:
En fællesdel for VVS og El
Obligatoriske fag for VVS
Et 12-ugers praktikophold i dansk eller udenlandsk virksomhed
Et afsluttende eksamensprojekt
Med uddannelsen i hus er du kvalificeret til at gå direkte i job. Men du har også mulighed for at læse videre på en anden uddannelse, eksempelvis en professionsbacheloruddannelse. Hvis du skal læse videre, skal du være opmærksom på, at der kan være krav om bestemte valgfag.
Du kan få yderligere information om dette hos studievejlederen på Erhvervsakademi MidtVest eller hos den uddannelsesinstitution, hvor du gerne vil læse videre.
El-installatøruddannelsen og VVS-installatøruddannelsen har nogle fag til fælles. Fagene er opdelt i to emneområder: Installationsteknik og Virksomheden:
I faget installationsteknik lærer du, hvordan du formidler problemstillinger og løsninger til brugere og samarbejdspartnere – både på dansk og mindst ét fremmedsprog. Du lærer at bruge og dokumentere gældende love og regler på området, og får indblik i områdets standarder for teknisk dokumentation. Endelig lærer du at måle og vurdere data i forhold til tekniske problemstillinger.
I faget Virksomheden får du værktøjer, så du kan udarbejde udbuds- og tilbudsmateriale samt beregne og afgive tilbud. Du lærer også at håndtere og lede installationstekniske opgaver, projekter og entrepriser. Du lærer således at lede og drive en installatørvirksomhed, herunder at kunne udføre ledelsesopgaver med relevante værktøjer, så de følger både den gældende lovgivning og kvalitetskrav.
I faget teknisk beregning lærer du at analysere og beregne energiforsyningsanlæg og bygningsinstallationer. Du får de relevante matematiske værktøjer, du skal bruge, og får samtidig øvelse i de fysiske discipliner det indebærer.
I faget indeklima/ventilation lærer du at arbejde med indeklimaanlæg. Du får styr på, hvordan du vurderer installationsformer, så du kan vælge den bedste løsning til forskellige typer projekter. Du lærer også, hvordan du dokumenterer et komplet ventilationsanlæg efter de gældende regler på området. Samtidig kommer du til at kunne tage hensyn til anlæggets funktions-, indeklima-, og driftsmæssige krav, men også de økonomiske, energibesparende og miljømæssige hensyn, man skal have for øje. Endelig lærer du, hvordan du formidler din viden til både brugere, bygherrer, rådgivere og entreprenører, så du kan rådgive og lede udførelsen af projekter.
I faget varme lærer du at beregne og dokumentere bygningers varmetab og energibehov. Du kommer til at projektere og dimensionere varmeanlæg, og du lærer at etablere og varetage drift og vedligeholdelse af anlæg med tilhørende automatik. Du vil med dette fag kunne vurdere installationsformer og vælge relevante løsninger.
I faget sanitet lærer du at projektere og dimensionere sanitetstekniske forsyningsanlæg. Etablering og varetagelse af drift og vedligehold er også på programmet – og du får styr på, hvordan du vurderer installationsformer, så du kan vælge de bedste løsninger til de givne opgaver.
I faget gasteknik arbejder du med gastekniske anlæg med tilhørende automatik. Du lærer at arbejde projektorienteret med at dimensionere og etablere anlæggene. Du bliver også sat ind i forskellige installationsformer, hvor du lærer at vælge relevante, sikkerhedsmæssige og tidssvarende løsninger.
En vigtig del af din uddannelse er praktikperioden på 4. semester. Praktikperioden varer 12 uger. Her får du mulighed for at afprøve de ting, du har lært i løbet af de første tre semestre. Samtidig stifter du bekendtskab med erhvervslivet og får indsigt i de krav og forventninger, virksomhederne har til deres medarbejderes viden og færdigheder.
Du er selv ansvarlig for at finde et praktiksted inden dit 4. semester. Dit valg af praktiksted skal selvfølgelig gerne afspejle dine fremtidsønsker. Underviserne på uddannelsen vil hjælpe dig med sparring og vejledning i processen med at vælge praktiksted og skrive ansøgninger.
Vores mål er at hjælpe dig med at finde et praktiksted med et behageligt miljø, hvor du får lov til at udføre nogle spændende arbejdsopgaver, der knytter sig til det felt, du ønsker at specialisere dig inden for.
Flere og flere af vores studerende søger mod udlandet i deres praktikperiode. Et praktikophold i udlandet er en investering i din fremtid. Du lærer om en fremmed kultur og får øvet dine sprogfærdigheder. For langt de fleste er et praktikophold i udlandet en oplevelse for livet, der styrker dem fagligt og personligt.
Hvis du ønsker at tage dit praktikophold i udlandet, er det en god idé at være tidligt ude med planlægningen. Da ansøgningstiden for legater og Erasmus kan være en langsommelig proces, anbefaler vi, at du allerede et halvt års tid før praktikperiodens start går i gang med at planlægge dit ophold.
Læs mere om praktik i udlandet her.
Du skal i løbet af de fire semestre på VVS-installatøruddannelsen til 4 eksterne prøver (censor udpeget af Undervisningsministeriet).
Før du går til eksamen, er det vigtigt, at du læser eksamensreglerne for din uddannelse.
Du kan se eksamensreglementet for fuldtids- og deltidsuddannelser
På EAMV scanner vi alle afleverede opgaver, som afleveres i WISEflow, i anti-plagiatsystemet URKUND. Det gør vi for at sikre, at eksamensopgaver, som afleveres til bedømmelse i WISEflow, er selvstændigt udarbejdet materiale og at samme materiale ikke indgår i flere bedømmelser.
Alle eksamener på Erhvervsakademi MidtVest foregår digitalt – både mundtlige og skriftlige. Derfor er det nødvendigt, at du som studerende har rådighed over en funktionsdygtig computer.
Du kan læse mere om VVS-installatøruddannelsen i studieordningerne nedenfor.
Nedenfor finder du links til tidligere studieordninger:
På ministeriets hjemmeside www.fivu.dk kan du finde links til alle gældende love og bekendtgørelser om de videregående uddannelser.
Læs f.eks. om:
Se Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelse indenfor energiinstallation