2,5-årig erhvervsakademiuddannelse
Laborantuddannelsen er en videregående uddannelse, der varer 2,5 år og består af 5 semestre. Arbejdsformen er fra studiestart overvejende underviserstyret med beskrevne forløb og præciserende oplæg. Herefter ændrer arbejdsformen sig, så jo længere du kommer i dit studie, jo mere kan du selv bestemme og planlægge dit arbejde. På 3. semester af laborantuddannelsen har du næsten udelukkende projektundervisning.
Under hele uddannelsen skal du arbejde i gruppe med 2 studerende – både med planlægningen af laboratoriearbejdet, i selve laboratoriet og når I skal skrive rapporter.
Undervisningen på uddannelsen er delt op i temaer for at gøre det tværfagligt og nærværende for dig. Det vil sige, at du inden for hvert tema skal lære den tilknyttede teori og laboratorieteknikker.
Temaerne kan variere fra hold til hold, men eksempler på temaer kunne være:
Laboratorieteknik
Bakterieidentifikation
Vand og miljø
Fødevarer
Fermentering og proteinkemi
Synteser
Kemiteknologi
Indkøring af metoder
Kvalificering og validering
Bioteknologisk laboratoriemetodik og teknikker
Med uddannelsen i hus er du kvalificeret til at gå direkte i job. Men du har også mulighed for at læse videre på en anden uddannelse, eksempelvis en professionsbacheloruddannelse. Hvis du skal læse videre, skal du være opmærksom på, at der kan være krav om bestemte valgfag. Du kan få yderligere information om dette hos studievejlederen på Erhvervsakademi MidtVest eller hos den uddannelsesinstitution, hvor du gerne vil læse videre.
På uddannelsen vil du både have obligatoriske fag og valgfag. Udbuddet af valgfag kan variere fra år til år. De obligatoriske fag er inddelt i 3 emneområder:
I laboratorieteknik og laboratorieforståelse lærer du at bruge grundlæggende analysemetoder og at betjene og kontrollere basalt laboratorieudstyr. Du får styr på, hvordan du forbereder og gennemfører simple kemiske synteser, og hvordan resultaterne skal vurderes. Du lærer også at foretage laboratorieberegninger. Du lærer at læse og anvende både dansk- og engelsksprogede instruktioner, forskrifter og manualer.
I bioteknologi lærer du at planlægge, udføre og dokumentere arbejdsopgaver i det mikrobiologiske og bioteknologiske laboratorium. Du lærer at vælge og bruge de bedste mikrobiologiske teknikker til de projekter, du arbejder med. Du kommer til at anvende biotekniske og molekylærbiologiske teknikker, og du får styr på, hvordan du optimerer udvalgte bioteknologiske principper. Du lærer desuden hvordan du bedst kvalitetssikrer analyseresultaterne.
Kemiteknologi handler om de metoder og teknikker, du skal kende om kemiske analyser. Du lærer at vælge og bruge basalt analyseudstyr, og hvordan du udfører kemiske analyser. Analyseresultaterne lærer du at kvalitetssikre og vurdere. Du vil også komme til at arbejde med metodeoptimering og kontrollere at de metoder, du anvender, overholder de givne krav. Du arbejder selvstændigt med flere af opgaverne, så du vænner dig til at have ansvar for opgaver i et laboratorie.
Du skal efter 1½ års uddannelse på Erhvervsakademiet ud på en laboratorievirksomhed i et år, hvor du skal i lønnet praktik. Her skal du også udarbejde dit afsluttende eksamensprojekt. I praktikken har du mulighed for at afprøve nogle af de ting, du har lært igennem de 3 første semestre. Du får via praktikken også indsigt i de krav og forventninger, virksomhederne har til en laborant. I praktikperioden er du tilknyttet en praktikvejleder fra uddannelsen og en kontaktperson fra virksomheden.
I praktikperioden får du løn.
Du skal selv finde et praktiksted inden dit 4. semester. Dit valg af praktiksted skal selvfølgelig gerne afspejle dine fremtidsønsker. Underviserne på uddannelsen vil hjælpe dig med sparring og vejledning i processen med at vælge praktiksted og skrive ansøgninger. Vores mål er at hjælpe dig med at finde et praktiksted, hvor du får lov til at udføre nogle spændende arbejdsopgaver - inden for det felt, du ønsker at specialisere dig inden for.
Download blanketter til praktikaftale her.
Læs om retningslinjerne for praktikken her.
Tidligere har vores studerende eksempelvis været i praktik hos:
Flere og flere af vores studerende søger mod udlandet i deres praktikperiode. Et praktikophold i udlandet er en investering i din fremtid. Du lærer om en fremmed kultur og får øvet dine sprogfærdigheder. For langt de fleste er et praktikophold i udlandet en oplevelse for livet, der styrker dem fagligt og personligt.
Read more about getting an intern >>
Hvis du ønsker at tage dit praktikophold i udlandet, er det en god idé at være tidligt ude med planlægningen. Da ansøgningstiden for legater og Erasmus kan være en langsommelig proces, anbefaler vi, at du allerede et halvt års tid før praktikperiodens start går i gang med at planlægge dit ophold.
Læs mere om praktik i udlandet her.
I afslutningen af uddannelsen vil der være et afslutningsprojekt, hvilket du kan læse mere om her.
Du skal i løbet af de fem semestre på laborantuddannelsen til 6 prøver.
Før du går til eksamen, er det vigtigt, at du læser eksamensreglerne for din uddannelse.
Du kan se eksamensreglementet for fuldtids- og deltidsuddannelser
På EAMV scanner vi alle afleverede opgaver, som afleveres i WISEflow, i anti-plagiatsystemet URKUND. Det gør vi for at sikre, at eksamensopgaver, som afleveres til bedømmelse i WISEflow, er selvstændigt udarbejdet materiale og at samme materiale ikke indgår i flere bedømmelser.
Alle eksamener på Erhvervsakademi MidtVest foregår digitalt – både mundtlige og skriftlige. Derfor er det nødvendigt, at du som studerende har rådighed over en funktionsdygtig computer.
Du kan læse mere om laborantuddannelsen i studieordningerne nedenfor.
Nedenfor finder du links til tidligere studieordninger:
På ministeriets hjemmeside www.fivu.dk kan du finde links til alle gældende love og bekendtgørelser om de videregående uddannelser.
Læs f.eks. om: