28. marts 2019
Efteruddannelsen til trivselskoordinator hos Erhvervsakademi MidtVest giver deltagerne en grundlæggende viden om trivsel og forebyggelse af stress på arbejdspladsen. ”Det handler om, hvordan vi skaber det bedste arbejdsmiljø for vores kollegaer,” udtaler deltager og tillidsrepræsentant i Herning Kommune, Bjarne Andersen Græm.
Artiklen er skrevet Thomas Kjærulff Torp
Et sundt arbejdsmiljø er afgørende for trivslen på enhver arbejdsplads. Derfor er det vigtigt med en kollega, som kan holde et ekstra øje med, at trivsel og arbejdsglæden er til stede, og at stresssymptomerne holdes fra døren.
I et samarbejde med HK MidtVest udbyder Erhvervsakademi MidtVest en efteruddannelse som trivselskoordinator, der skal få trivsel på dagsordenen ude på arbejdspladserne. Uddannelsen tiltrækker medarbejdere fra forskellige arbejdspladser som Herning Kommune og tæppevirksomheden Dansk Wilton.
”Det kan godt være, at vi arbejder med forskellige ting i hverdagen, men vi sidder med præcis de samme problemstillinger. Hvordan kan vi opretholde et sundt arbejdsmiljø, så vi kan få det bedste frem i vores kollegaer, og hvordan undgår vi stress på arbejdspladsen ?” siger Bjarne Andersen Græm, der til daglig arbejder som IT-specialist i Herning Kommune.
Læs mere om efteruddannelsen som trivselskoordinator
”Det kan godt være, at vi arbejder med forskellige ting i hverdagen, men vi sidder med præcis de samme problemstillinger. Hvordan kan vi opretholde et sundt arbejdsmiljø, så vi kan få det bedste frem i vores kollegaer, og hvordan undgår vi stress på arbejdspladsen ?”
- Bjarne Andersen Græm, IT-specialist, Herning Kommune.
Bjarne er tillidsrepræsentant for 70 kollegaer, hvor han blandt andet har været bisidder ved tjenstlige samtaler, afskedigelser og syge/fraværssamtaler. Som kommende trivselskoordinator får han teoretisk viden og praktiske metoder, som han kan bruge til at øge arbejdsglæden og mindske stress på arbejdspladsen.
”Vi er blevet introduceret for nye teorier og spændende opgaver, der er en øjenåbner, når det gælder trivsel på arbejdspladsen. Jeg har også lært meget af de andre deltagere, når vi har delt vores perspektiver og erfaringer i klassen,” siger han.
Anna-Lise Rønde arbejder til daglig som Service Center Manager hos Dansk Wilton i Herning, hvor hun også er arbejdsmiljørepræsentant.
”På uddannelsen får vi konkrete værktøjer, så vi kan sætte et positivt præg på arbejdspladsen. For eksempel skal vi til at lave en trivselsundersøgelse hos Wilton, hvor jeg kan bidrage med nogle af de værktøjer, som vi har tillegnet os på uddannelsen,” siger hun.
”På uddannelsen får vi konkrete værktøjer, så vi kan sætte et positivt præg på arbejdspladsen. For eksempel skal vi til at lave en trivselsundersøgelse hos Wilton, hvor jeg kan bidrage med nogle af de værktøjer, som vi har tillegnet os på uddannelsen,”
- Anna-Lise Rønde, Service Center Manager, Dansk Wilton.
Efteruddannelsen til trivselskoordinator består af i alt tre moduler: ”Trivsel i organisationen”, ”Coaching og konflikthåndtering” og ”Kommunikation i praksis”. Alle tre moduler har fokus på trivsel og forebyggelse af stress.
”Vi blev for eksempel introduceret for Stresstrappen, der giver et indblik i de faresignaler, der er værd at holde øje med, hvis du selv eller en kollega er på vej mod en overophedning, som kan ende med stress og sygefravær,” siger Anna-Lise Rønde.
Uddannelsen giver også redskaber til at forstå, hvad der skaber trivsel hos dig selv og dine kolleger. Trivsel på jobbet handler for eksempel også om at begrænse konflikter. Med modulet Coaching og konflikthåndtering får deltagerne blandt andet indblik i de forskellige personprofiler, og hvordan en konflikt opstår - og nedtrappes igen.
Deltagerne introduceres også for, hvorledes professionelle sportsfolk stræber efter at finde den perfekte balance mellem ydelse og overbelastning. En trivselskoordinator arbejder nemlig ud fra nøjagtig den samme devise; at trivsel og effektivitet er to sider af samme mønt.
”Det handler jo om, hvordan vi skaber det bedste arbejdsmiljø , og der er trivsel afgørende. Ikke kun for medarbejdernes psykiske velbefindende, men også for virksomheden. Fordi et sundt arbejdsmiljø danner rammen for de bedste resultater,” slutter Bjarne Andersen Græm.
Er du arbejdsmiljørepræsentant eller tillidsrepræsentant på din arbejdsplads og medlem af HK MidtVest? Så kan du få udgifter til bøger på efteruddannelsen til Trivselskoordinator refunderet.
Trivselskoordinatorer går til kamp mod stress
/Default.aspx?ID=3280&newsid=252&Action=1¤tPage=2&M=NewsV2&PID=16304