1. august 2016
Med videre- og efteruddannelsen AU i Ernæring skabes der nye muligheder for både køkken og medarbejdere. Uddannelsen er planlagt netop med fokus på de mange gode medarbejdere i vores storkøkkener, som med et enkelt modul eller hele uddannelsen vil kunne få uddybet deres viden inden for produktion af mad og måltider til mange.
”Vi står på en brændende platform, hvor fremtidens store og små køkkener kommer til at mangle medarbejdere som både kan lave lækker mad og kan varetage ledelses- og planlægningsopgaver inden for menuplanlægning, fødevaresikkerhed, personaleledelse, indkøb, produktionsplanlægning og meget mere” siger Margrethe Børsting der er uddannelseschef på Erhvervsakademi MidtVest. ”Netop derfor lagde vi os sammen med bl.a. Kost- og ernæringsforbundet i selen for at udvikle en uddannelse som er helt målrettet produktionen i storkøkkensektoren” fortsætter hun.
På Erhvervsakademi MidtVest har man nu gennemført de tre første moduler, og det har været en spændende rejse både for de studerende, for underviserne og for skolen. ”Jeg synes det var et meget godt kursus. Et dejligt sted, fik den hjælp man skulle bruge og super forplejning. Venlige medarbejdere, helt sikkert et sted som jeg vil anbefale andre” var en af kommentarerne ved den afsluttende evaluering på modulet Mad og måltidsproduktion.
”Vi har eksperimenteret en del med hvordan vi skal tilrettelægge undervisningen” siger Margrethe Børsting. Efter at have hørt undervisernes erfaringer og læst evalueringerne er man på Erhvervsakademi MidtVest kommet frem til at det er bedst at sprede hvert modul ud over 8 uger med cirka en dag om ugen på skolen. Det giver nemlig mulighed for at køkkenerne kan få et pænt tilskud til at ansætte en vikar og oven i købet også lidt til at betale kursusgebyret med. Hvis køkkenerne ikke vil have en vikar kan der i stedet søges om SVU til at dække noget af medarbejderens løn.
Mange af de studerende understreger i evalueringerne, at det har været en stor arbejdsindsats at få lavet alle lektierne. De anbefaler, at der er mindst en ugentlig fridag til at læse lektier ud over undervisningsdagene på skolen.
Christina Stampe er den eneste studerende der har gennemført alle tre moduler ind til nu. Hendes arbejdsplads har på de sidste to moduler haft en vikar tilknyttet, hvilket har betydet at Christina har haft helt fri til at passe sit studie, en model som Christina klart anbefaler andre at benytte sig af fordi det giver den fornødne ”frihed” til fordybelse. Christina siger om det at gå på uddannelsen og forfølge sit mål: ” Jeg føler de første 3 moduler har været med til at udvikle mig personligt. De har givet mig et pusterum og jeg har fået den vigtige erfaringsudveksling med andre ”kollegaer” fra små og store køkkener, samt givet mig mere sikkerhed og ny viden på nogle faglige områder”
På Erhvervsakademi Midt Vest udbydes uddannelsen sammen med UCH i Holstebro for at sikre at der er en tæt kontakt til virkeligheden ude i køkkenerne. Det betyder at der er en underviser fra hver at de to institutioner på næsten alle modulerne. ”Dejligt med undervisere som havde praktisk erfaring, havde nemmere ved at sætte sig ind i vores sted” var en af kommentarerne til samarbejdet imellem de to skoler i evalueringen.
”Jeg kan helt sikkert bruge faget i mit arbejde. Nu tænker man mere over hvordan HACCP principperne er bygget op og hvordan man kan bruge dem," kommenterer en studerende fra modulet Fødevaresikkerhed.
Da der er tale om en videregående uddannelse er der meget ny teori på uddannelsen og der er et stort pensum på hvert eneste modul. ”Vores undervisere har mange års erfaring i netop at uddanne faglærte fra fødevarebranchen, så de ved rigtig meget om hvordan de bedst hjælper og støtter folk der ikke nødvendigvis her været på skolebænken i nogle år” siger Margrethe Børsting. ”og alle de studerende er da også kommet igennem med fine resultater indtil nu” smiler hun.
På Erhvervsakademi Midtvest havde man nok regnet med at uddannelsen mest tiltalte medarbejdere, der måske ønskede at få lidt mere ansvar i deres dagligdag. Men på de første tre moduler har det vist sig, at også en del ledere og mellemledere har deltaget og fået ny viden med sig hjem.
Der har også været studerende både fra nogle af landets største sygehus- og madservicekøkkener og fra mindre kantiner og efterskoler med få medarbejdere.
”Med så mange forskellige studerende på holdene er der stor mulighed for erfaringsudveksling og diskussioner på kryds og tværs” siger Gunhild Brynning der har undervist på både fødevaresikkerhed og Mad og Måltidsproduktion. ”Det, at der er så meget erfaring i rummet er noget af det gode ved at undervise på de her hold” slutter hun.
På Hospitalsenheden vest, der har haft en medarbejder på uddannelsen siger Kirstine Glud Frederiksen, der er uddannelsesansvarlig: ”Vi har i afdelingen tilbudt en medarbejder at tage moduler i videre- og efteruddannelsen AU i ernæring. Vi oplever en medarbejder, der efter hun er kommet tilbage, tager ansvar og reflekterer over de ting vi gør samt har øje for og ideer til udvikling af faget. I vores arbejde nu og i fremtiden ser vi videreuddannelse som en vigtig brik i forhold til at give vores medarbejdere kompetencer til at varetage de forskellige ansvarsområder i vores afdeling”.
Skræddersyet efteruddannelse til Ernærings- og køkkenassistenter
/Default.aspx?ID=3280&newsid=117&Action=1¤tPage=7&M=NewsV2&PID=16304