28. juli 2015
Tine Faartoft turde det, ingen andre procesteknologer har vovet sig ud i: nemlig et praktikophold ude i den fagre verden.
Ovenfor ses Tine igang med at mixe prøver i kitchenpilot på Meadow Cheese Company.
På studiets 4. semester tog hun den lærte teori i rygsækken og hoppede på et fly til England for at være praktikant på Meadow Cheese Company, hvor hun fik prøvet teorien af i praksis og samtidig fik sig en kulturoplevelse, hun længe kan leve højt på.
I forbindelse med sit studie på EAMV i Holstebro hørte Tine et oplæg om udlandspraktik og var tændt på ideen om at komme ud i verden i forbindelse med hendes studie. Derfor begyndte hun at undersøge mulighederne for at komme i praktik i udlandet. Via sit netværk på akademiet fik hun kontakt med Meadow Cheese Company (MCC) der ligger i Ledbury, UK, en virksomhed, der blandt andet laver ost og desserter i mange afskygninger.
"Vores uddannelse findes ikke i England, så jeg skulle også være klar på, at jeg skulle over og fortælle dem, hvad jeg kan"
I England kan man ikke uddanne sig til procesteknolog, og derfor havde Tine en ekstra udfordring, da hun skulle søge praktikplads her. ”Vores uddannelse findes ikke i England, så jeg skulle også være klar på at jeg skulle over og fortælle dem, hvad jeg kan, og hvad vores uddannelse bærer på” fortæller Tine Faartoft. Men det blev hurtigt stadfæstet, at det var her, Tine skulle i praktik, og processen hvori deres produkter bliver skabt åbnede mange muligheder for, hvor Tine kunne passe ind med hendes brede vifte af kompetencer. ”Jeg er meget til det analytiske, men det var ikke så vigtigt hvilken afdeling jeg kom i, det var mere vigtigt at jeg kom ud”. At hun endte i deres produktudviklingsafdeling, var hun virkelig glad for, og hun fik rig mulighed for at analysere og gå i dybden med holdbarhed, som hun havde drømt om. ”Produktudvikling er helt fantastisk”, tilføjer hun.
Tine fortryder ikke ét sekund, at hun valgte praktikken ved MCC.
Tine vidste med det samme, at det ville kræve meget forberedelse, hvis hun ville sikre sig en god praktik. Med kriller i maven øjnede hun en mulighed for at besøge praktikstedet i januar måned, blot få måneder før praktikken startede. ”Jeg tog derover for at besøge dem, for det er jo far from home. Det passede med at vi lige havde nogen fridage, så der var jeg derovre for at besøge dem og få en idé om, hvad jeg skulle gøre med bolig, for det skulle jeg jo selv finde ud af”.
Tine er glad for, hun valgte at tage derover og møde praktikstedet. ”Når man har været derovre og se tingene, lige fået en snak med nogen og dannet noget netværk, så gjorde det det lidt nemmere at sidde i Danmark og finde noget at bo i. Det gav mig et rigtig godt indtryk af, hvor henne i landet jeg skulle arbejde, det er jo 5 timer fra London vestpå, det er altså langt væk”, fortæller hun med et smil. På MCC havde de anbefalet hende at søge bolig i en nærliggende by, Malvern, da der i Ledbury ikke sker noget efter kl. 17.00. ”Hvis jeg også skulle have noget med hjem kulturelt, så var det en god idé at bo i Malvern” fortæller hun. Malvern ligger ca. 13 km. fra Ledbury, og Tine tjekkede at det var muligt at tage toget til og fra arbejde. Da den daglige transport var sikret, gik Tine på jagt efter et sted at bo, og på nettet fandt hun en kvinde, der lejede et møbleret værelse ud.
Endelig blev det marts måned, og Tine hoppede på flyet så de 10 uger i praktikken kunne begynde. Hun glædede sig enormt meget til at få prøvet teorierne af i praksis. Der var en kanon stemning på arbejdet allerede fra dag et, og Tine følte sig meget velkommen. ”De er så søde, og så venlige, og jeg har fået lov til alt! Jeg skulle have et health and safety course før jeg kunne ned i produktionen, og det kom først jeg i 2. praktikuge på grund af travlhed på arbejdspladsen. ” Indtil da hjalp hun med organisatorisk arbejde. Da kurset var overstået og hun fik lov til at gå i gang med sit projekt om holdbarhed, fik hun meget frie tøjler. ”Da jeg kom i gang med mit projekt fandt de hurtigt ud af, at de bare skulle være der og give mig lidt guidelines, da jeg sagtens kan arbejde selvstændigt”. Når hun ikke var travlt optaget af sit eget projekt, havde MCC mange andre opgaver, hun kunne hjælpe med. Eksempelvis fik hun en stak recepter, der skulle udvikles på og mængdemæssigt opskaleres til produktionen, og hun fik også lov til at tage hen på laboratoriet og tage analyser. Opgaver var der nok af, og hun var en stor hjælp når projektlederne var pressede.
Selvom England ligger på samme breddegrad som Danmark, var det ikke kun arbejdet der bød på nye oplevelser. For Tine var det rart at bo sammen med sin landlady, men det bød også på udfordringer, hun ikke havde regnet med. ”Det var både en udfordring men også spændende at dele køkken og badeværelse. Den engelske mentalitet om hygiejne er altså lidt anderledes end den danske”, fortæller hun grinende. Og forskellene sluttede ikke her. ”Det er helt sindsygt så meget forskel der er fra dansk til engelsk kultur, og vi ligger endda på samme breddegrad. De har en pubkultur, og de venter nærmest på at klokken bliver 17 og de kan komme på pub og få en enkelt efter arbejde”. Tine brugte dog ikke så meget tid med kollegerne i fritiden, da de fleste pendler langt hver dag og gerne ville hjem når pubbesøget var ovre. Hun havde heller ikke lyst til at gå på pub hver dag. ”Jeg havde egentlig nok i mit studie, og alle mine indtryk, men jeg talte meget med hende jeg boede hos, der var god til at fortælle om ting jeg burde se, og kørte mig også gerne derhen”.
Udsigten mod Great Malvern fra Tines værelse
Det er bestemt ikke gratis at tage sit praktikophold i udlandet. Men det er det hele værd, synes Tine, der sammen med sin mand så det som en investering i fremtiden frem for at se det som en udgift. ”Det er bare så fed en oplevelse, og jeg bliver helt begejstret hver gang folk spørger ind til det, fordi det bare var så godt”. Og der er hjælp at hente. Tine søgte støtte hos den europæiske fond Erasmussen, hvor hun endte med at få 310 euro pr. måned, hvoraf 70 % blev udbetalt inden praktikopholdet, og de resterende 30% da hun kom hjem. ”Det er et tilskud, for det er dyrt at leve i England. Jeg gav 3400,- i måneden for et værelse, og det er før mad og transport”. Det kan sagtens betale sig at spørge rundt omkring for muligheden for ekstra støtte, og hun spurgte derfor også sin fagforening. Eftersom Tine var den første på procesteknologuddannelsen der tog sit praktikophold uden for Skandinavien, ville Teknisk Landsforbund også støtte med en måneds husleje.
Et praktikophold fører altid udvikling af den studerendes faglige kompetencer med sig, og Tine kan mærke at hun har fået utroligt stort udbytte både fagligt og personligt. ”Man forandrer sig. Efter man har været på skolen sammen med en masse mennesker og pludselig skal ud på egen hånd og praktisere alt det teoretiske, man har fået med sig, og finde ud af, om det virker. Og så var det i udlandet, hvor særligt det tekniske sprog kan være en udfordring. Men det er faktisk gået rigtig godt, og jeg har fået nogen gode anbefalinger med mig derovre fra”.
"Jeg havde det så godt. Det var helt fantastisk. Jeg har fået rigtig meget med mig!"
For Tine blev det en oplevelse for livet at komme til England i 10 uger. ”Jeg havde det så godt. Det var helt fantastisk. Jeg har fået rigtig meget med mig!” fortæller hun, og var slet ikke var mæt efter blot 10 uger. ”Jeg ville rigtig gerne være blevet derovre, og der var også et rigtig spændende projekt jeg kunne være gået i gang med. Men jeg kunne desværre ikke blive boende hos min landlady, og kunne heller ikke tage projektet med til Danmark, det er jo meget fortrolige oplysninger der er i produktudvikling, og jeg kommer jo fra Arla land” fortsætter hun. Hun har stadig kontakt med dem derovre, og hun savner det.
Trods den dejlige tid i praktikken ville hun ikke hive pælene op og flytte derover, hvis hun fik tilbudt et arbejde. ”Jeg kunne rigtig godt tænke mig et job med rejseaktivitet, hvor jeg kommer hjem igen efter en uge eller deromkring, men så heller ikke mere af gangen”. Og med hendes evner og erfaring gik der ikke længe inden hun fik arbejde. ”Vi var på virksomhedsbesøg på Solina/SFK FOOD i Stilling på 2. semester, og jeg gik derfra med en følelse af, at her skal jeg arbejde når jeg er færdig på akademiet”, fortæller Tine stolt. Hun blev ansat 13. juli som laboratorie- og kvalitets-koordinator.
Procesteknolog på praktikeventyr i udlandet
/Default.aspx?ID=3280&newsid=111&Action=1¤tPage=5&M=NewsV2&PID=16304