9. september 2015
Jette Fiilsøe Ramsing er blandt de første danskere, der har færdiggjort et modul på akademiuddannelsen Ernæring på Erhvervsakademi MidtVest.
Som sektionsleder af Centralkøkkenerne i Herning Kommune oplevede hun et behov for at opkvalificere sine kompetencer i takt med det stigende fokus på ernæring. Valget faldt på den spritnye deltidsuddannelse, der er tilrettelagt således man kan passe sit fuldtidsjob mens man læser.
Der er i dag meget mere fokus på ernæring end da Jette Fiilsøe Ramsing blev uddannet som ernæringsassistent i 1984. Det har hun i høj grad kunnet mærke i hendes arbejde på Centralkøkkenerne i Herning Kommune, hvor hun blev ansat som sektionsleder i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007. Centralkøkkenerne laver mad til mange borgere, særligt ældre og socialt udsatte, hver dag. Jette oplever i stigende grad, at både borgerne og deres pårørende har spørgsmål, der kan være svære at besvare.
”Jeg følte et behov for at lære mere om diæt og få opfrisket nogle ting for at kunne besvare borgere og deres pårørendes spørgsmål, når jeg er på besøg i hjemmene” udtaler Jette, der sammen med en kollega netop har færdiggjort modulet ”Ernæring og sundhed” på akademiuddannelsen Ernæring. Uddannelsen er tilrettelagt i moduler, så man har mulighed for at tage uddannelsen over længere tid og kan nøjes med dele af uddannelsen, alt efter behov. ”Det er rigtig godt, at man kan tage enkelte moduler, for hvis man kun mangler noget, så kan man nøjes med dét. Det er rigtig rart man ikke behøver tage en hel uddannelse, hvis behovet ikke er der”, fortæller Jette.
"Det kræver selvfølgelig, at man får lov af sin leder at tage af sted, men selve konstellationen er rigtig god."
AU i Ernæring er en helt ny deltidsuddannelse, Erhvervsakademi MidtVest har udarbejdet i samarbejde med Uddannelsescenter Holstebro. Det første modul blev skudt i gang i april 2015 og sluttede i starten af Juni. Modulets tilrettelæggelse og længde passer særdeles godt til folk i arbejde, da det er tilrettelagt således man har undervisning én dag i ugen, og sagtens kan passe sit arbejde imens.
”Det kræver selvfølgelig, at man får lov af sin leder at tage af sted, men selve konstellationen er rigtig god” fortæller Jette, ”det er hårdt at have fuldtidsarbejde imens man studerer, for der er meget der skal læses til forberedelse. Jeg brugte mange helligdage på at læse” fortsætter hun, men hun har til gengæld også fået rigtig meget ud af uddannelsen.
For Jette var noget af det bedste ved undervisningen, at der tages udgangspunkt i konkrete problemstillinger fra de studerendes arbejde. Diskussionerne heromkring har været rigtig nyttige og givet mere sikkerhed i forhold til de beslutninger, der skal tages i centralkøkkenerne. ”Snakken om de forskellige problemstillinger har været rigtigt godt. At kunne tage situationer frem og få snakket om det i undervisningen, det virkede rigtig godt” fortæller Jette.
"Man får bare et eller andet boost - man bliver udfordret og kommer væk fra de faste rammer."
Selvom man har været væk fra skolebænken længe, skal man ikke undervurdere værdien og glæden ved at videreuddanne sig senere i sin karriere. ”Man skal ikke lade sig skræmme væk af, at man føler, uddannelse er for unge mennesker. Det er ikke sværere - du kan sagtens hamle op med de unge. Du er på højde med dem. Det kan godt være, at nogen ting kommer lettere til dem, men du har din livserfaring med dig. Så spring ud i det!” siger hun med et grin. For Jette har det givet et selvtillidsboost at vise, hun stadig kan tage en eksamen. ”Man får bare et eller andet boost - man bliver udfordret og kommer væk fra de faste rutiner, hvor man kan risikere at blive doven” fortsætter hun.
Jette har i dén grad fået blod på tanden, og kunne godt have brugt meget mere tid på at studere ernæring. ”Jeg kunne godt have tænkt mig at komme endnu mere i dybden med ernæring”, fortæller hun. Derfor er hun nu gået på jagt efter en overbygning, men overvejer også at tage endnu et modul på AU i Ernæring, hvis det bliver tilbudt som daghold. Hun har kig på modulet Fødevaresikkerhed, hvor man lærer om HACCP-analyse og risici, der er ved mad- og måltidsproduktion. Én ting er i hvert fald sikker – Jette er frisk på mere uddannelse!
Jette sprang på spritny deltidsuddannelse med ernæring i fokus
/Default.aspx?ID=3280&newsid=116&Action=1¤tPage=7&M=NewsV2&PID=16304