8. maj 2017
Det kan være svært at vælge hvad man skal tage med i sin præsentation og der vil altid være noget man er nødt til at udelade. Samtidig skal man finde ud af hvordan man får leveret sit budskab bedst - sådan at både underviser og censor kan se, at du har styr på din opgave og pensum.
Ved at følge vores 5 gode råd nedenfor, kan du blive bedre rustet til din eksamenspræsentation og måske endda føle dig mere sikker til din eksamen.
Det hjælper altid at vide hvad man går efter, og derfor kan det være en god idé at tale med din vejleder om hvilke forventninger der er til din præsentation. (- Hvad er formalia til præsentationen? Er der et fast omdrejningspunkt? Skal den være pæn grafisk? Er der bestemte punkter som skal medtages?)
Der er rigtig mange forskellige emner, som man skal igennem på et semester og jo flere emner der er, des svære kan det være at vælge fokus. Nogle vælger at favne bredt ved at komme omkring alle emner på én gang, for at vise så meget af sin viden som muligt. Men det fører ofte til en forvirrende og diffus præsentation, fordi man prøver at få for mange elementer ind på for kort tid. Derfor er det vigtigt, du finder ud af hvilken vinkel du ønsker at tage. Hvis du kan finde et fagterm eller en model at arbejde ud fra, hvor du kan putte en væsentlig del af dine emner ind under, er det en god løsning, fordi det viser, at du har forstået det du har lært, og at du forstår at bruge det i praksis.
Ved at bruge eksempler i din præsentation, viser du at du har styr på din teori og jo flere af dine eksempler der er knyttet til din opgave, des bedre er det. Samtidig kan det at du har eksempler på din teori, gøre at du føler dig mere selvsikker til din eksamen, fordi du ikke kun har læst om en teori, men også har prøvet at bruge den selv.
Enhver god historie har et flow, og hvis man ser på en præsentation, er der mange lighedspunkter med en historie. Præsentationen har ikke nødvendigvis et klimaks, men når du har valgt et emne, vil der være et naturligt flow. Hvis du for eksempel tager udgangspunkt i en model, vil det være oplagt at følge denne, derefter give et overblik over hvordan de forskellige led i modellen står over for hinanden og påvirker hinanden, og derefter slutte af med en pointe, hvis der er en. En god teknik til at teste om din præsentation har et naturligt flow, er at øve den igennem og hvis du springer noget over eller siger noget fra en anden del af præsentationen, er det ofte fordi der skal ændres på rækkefølgen.
Mange tror at deres præsentation udelukkende skal indeholde det, som de har skrevet om i deres opgave, men hvis der ikke er et specifikt krav til at præsentationen slavisk skal følge opgaven, så er det her at man kan overraske og imponere. Både underviser og censor har allerede læst din opgave og ud fra opgaven ved de hvad du vil fortælle, men hvis du har en ekstra pointe, eller en ekstra ide som du gerne ville finpudse eller specificere, men som du ikke fik lejlighed til i opgaven, så er chancen der nu. Hvis din ide, eller din indskydelse er i tråd med din opgave, så vil det være en ekstra bonus for både underviser og censor og det viser, at du har overskuddet til at se ud over din egen opgave og måske endda rette på nogle af de ting, du ikke var helt tilfreds med. Det kan eksempelvis være en implementeringsplan for en ide, som ikke er nævnt i din opgave, eller en anden vinkel til hvordan den virksomhed, som du har skrevet for, kan nå deres mål.
5 tips til din eksamenspræsentation
/Default.aspx?ID=3280&newsid=104&Action=1¤tPage=7&M=NewsV2&PID=16304