Vores SU-medarbejdere står til rådighed med hjælp og vejledning.
På www.su.dk finder du de fleste oplysninger vedrørende SU.
Ønsker du at søge SU, skal det ske digitalt. Dog står vores SU medarbejder til rådighed med hjælp og vejledning.
Har du spørgsmål vedr. SU, kan du i træffetiden ringe eller komme forbi i enten Herning eller Holstebro. Du er altid velkommen til at sende en mail til su@eamv.dk.
Læs her hvordan du skal forholde dig til SU i forbindelse med COVID-19.
Når du bliver optaget på uddannelsen, skal du vente med at søge SU til du har sagt "ja-tak" til studiepladsen.
Du søger SU inde i "min-SU". Du kan læse mere derom her. Vær opmærksom på at du først skal søge SU når du kan vælge Erhvervskademi MidtVest på listen, dette betyder du er oprettet i vores studieadministrative system.
Du kan først lave ansøgningen en måned før du er berettiget din SU. Din SU starter i september måned, og din ansøgning kan derfor først foretages i august. HUSK at vælge 1. september som start på uddannelsen, du kan ikke få SU i august måned.
Ja, du har mulighed for at få SU i juli og august måned såfremt du når at søge SU i juli måned.
Så snart du har fået besked om din optagelse og accepteret studiepladsen skal du inden udgangen af juli måned søge SU, da du først kan få SU fra den måned du søger i.
Uanset din alder så har dine forældres indkomst betydning for hvor meget SU du kan få, læs mere omkring dette på su.dk
Satsen for udeboende på videregående uddannelser er 6.321 kr. pr. mdr. før skat i 2021.
Du betragtes som udeboende så snart din folkeregisteradresse ikke er den samme som dine forældres. Læs mere omkring reglerne her.
Hvis du flytter hjem til dine forældre under din uddannelse, vil du blive betragtet som hjemmeboende fra den dag du skifter adresse på Folkeregisteret eller på borger.dk. Der går ca. 14 dage fra du har foretaget adresseændringen til den slår igennem i SU-systemet.
Hvis du flytter fra hjemme- til udeboende ved et månedsskifte vil du først få udbetalt satsen som hjemmeboende. Når SU styrelsen får besked fra CPR om, at du pr. den første i måneden er udeboende, vil din SU-sats automatisk blive reguleret inden for 1-2 uger. Du vil derefter modtage en ny støttemeddelelse i din e-Boks. Beskeden om at du er flyttet bliver først overført til SU-systemet på flyttedatoen eller den første hverdag derefter.
Flytter du efter den 1. i en måned, vil din SU-sats blive ændret fra den efterfølgende måned.
SU-styrelsen trækker automatisk oplysninger fra SKAT, så du bedes kontakte SKAT for at få hjælp.
Ved at anvende den regnemaskine der er på su.dk, kan du udregne hvor stort et fribeløb du har ved siden af din SU. Udregning af fribeløbet er på eget ansvar.
Husk at regne dine feriepenge med i din samlede indtægt. De tæller med i det år, hvor du bliver beskattet af dem. Og det kan både være det år du optjener dem, eller det år du får dem udbetalt. Du skal kontakte din arbejdsgiver for afklaring af, om det er det ene eller det andet.
Vær opmærksom på at SU vejlederen ikke må lave disse udregninger for dig eller godkende det beløb du kommer frem til.
Ja, du søger om dette på MinSU. Satserne finder du på su.dk
Husk at godkende låneplanen på MinSU – her skal du selv udfylde hvor mange penge du ønsker at låne.
Du kan senest rette i din låneplan den 15. december.
Du betaler ikke skat af dit SU-lån.
Din SU stopper automatisk ved det sluttidspunkt der er registreret på MinSU. Såfremt du har flere SU klip tilbage, kan du på MinSU forlænge din uddannelse under ”Ret din SU”.
Du kan tidligst få SU igen fra den måned, hvor du ændrer sluttidspunktet. Det er dit ansvar at du søger SU i tide såfremt du bliver forsinket.
Ja, du kan søge om fødselsklip på MinSU. Læs mere omkring dette på su.dk
Du kan få forsørgertillæg eller supplerende SU-lån hvis du er biologisk forælder eller adoptivforælder til et barn under 18 år, såfremt barnet har folkeregisteradresse hos dig.
Du vil ikke blive betragtet som forsøger, hvis du for eksempel er plejeforælder eller stedmor/far.
Læs mere på su.dk omkring forsørgertillæg.
Da praktikperioden er en obligatorisk del af din uddannelse, kan du få SU under din praktik.
Som laborant studerende er man ude i lønnet praktik, så der får man løn i stedet for SU.
Hvis du vælger at tage praktikken i udlandet har du stadig mulighed for at få SU under praktikken. Kontakt din SU vejleder for nærmere information.
Nej, du kan ikke få SU hvis du har orlov fra studiet.
Du kan på Ungdomskort.dk søge om ungdomskort til din videregående uddannelse. Læs mere omkring Ungdomskortet her.
Hvis du har særlig lang transport eller transporttid, eller hvis der ikke er offentlig transport mellem din bopæl og dit uddannelsessted har du mulighed for at søge om kilometerpenge. Læs mere omkring Kilometerpenge her.
Hvis du har særlig lang transport eller transporttid, eller hvis der ikke er offentlig transport mellem din bopæl og dit uddannelsessted har du mulighed for at søge om kilometerpenge.
For at få kilometerpenge skal du både opfylde betingelserne for Ungdomskort og opfylde en af de særlige betingelser herunder:
Det er vigtigt når du søger om kilometerpenge at du vedhæfter dokumentation i pdf-fil. Denne skal indeholde:
Du kan læse mere omkring kilometerpenge her og du kan læse mere om hvordan du søger kilometerpenge her.
Såfremt du bliver godkendt til kilometerpenge skal du selv søge om udbetaling ved at taste dine rejsedage i selvbetjeningen. Det er dit eget ansvar at søge om udbetaling inden tidsfristen som er den 5. i den måned der ligger 2 måneder efter den hvor du har haft rejsedagene. Du kan læse mere om udbetaling af kilometerpenge her.